Városkalauz

Olaszország csodáit nemhogy bemutatni, összefoglalni is embert próbáló feladat. A számunkra legizgalmasabb városok felsorolásakor azért nem állítunk sorrendet, mert az utazás, élménygyűjtés szubjektív műfaj. Neked melyik a kedvenc olasz városod?

Róma

Roma.jpgÚgy tűnik, hogy még mindig minden út Rómába, az örök városba vezet. Róma ma is örök téma, örök kíváncsiság tárgya az utazni vágyók körében: akkor is, ha a letűnt birodalom délibábként fel-feltűnő csodái után kutatva, vagy éppen a tipikus olasz hangulatot keresve járják az utcákat. Az 1980 óta a világörökség részének nyilvánított történelmi városrész, a Tiberis partján terül el. Itt találjuk többek között a híres Szent Péter-bazilikát valamint a Vatikánt, a Forum Romanumot azaz a hajdani Róma főterét, a Pantheont, valamint a római nép szórakoztatására épített grandiózus Colosseumot is. És mindez csak egy apró szelet a milliónyi római látványosságból.

Firenze

Firenze_hid.jpgA toszkán táj hegyes völgyes vidékeiből előbukkanó, az Arno partján fekvő Firenze, felemelő közép-olasz eleganciájával, pezsgésével méltán a külföldi turisták egyik kedvenc úti célja. Az óváros 1982 óta a világörökség része, de többi része is bővelkedik lenyűgöző látnivalókban. Firenze fő nevezetességei közé tartoznak az Arno folyón átívelő hidak is, melyek közül a leghíresebb a 16. században épült Ponte Vecchio, vagyis az Öreg híd, amelyen, fecskefészekként elhelyezkedő kis műhelyekben számos ékszerész és ötvös is dolgozik. Ezért az Aranyművesek hídjának is szokták nevezni. A számos további látnivaló közül az Uffizi Palota az egyik legismertebb, a híres képtárral, de emellett számos reneszánsz korabeli kút, Michelangelo háza is a város látnivalóinak sorát bővíti. És akkor még nem beszéltünk Michelangelo ikonisztikus alkotásáról, a Dávid szoborról.

Nápoly

Napoly_latkep.jpgNyugodtan kijelenthetjük, hogy a Kárpát-medence egyfajta monotonitásából érkezve több szempontból is megdöbbentő kép tárul a Vezúv vulkán szomszédságában fekvő Nápoly városába érkezők elé. A folyamatosan nyüzsgő, szinte hiperaktív városban mindenki eszeveszett tempóban rohan, miközben azt is megállapíthatjuk, hogy Nápoly, Európa, közlekedési szempontból legsötétebb zuga. A más országokban, sőt akár más olasz városokban jól bevált közlekedési szabályok itt csődöt mondanak. Mindenki megy, ahol tud: jellemzően a szembe sávban és a villamos sínen. A pirosnál való megállás itt csak a legráérősebb arisztokrata autósok mások által idegesítőnek tartott szokása. De vajon hova ez a nagy rohanás? Nyilván az vezeti az embereket, hogy minden napot a maga valójában ki akarnak élvezni ebben a csodálatos városban. A turista számára – akinek ajánlatos értékeinek fokozott védelme – látványosság akad bőven. A város szinte mértani középpontjában találjuk a Népszavazás teret, a San Francesco di Paola templomot, valamint a királyi palotát. Érdemes ide sziesztaidőben érkezni, hiszen akkor szinte senki sincs az utcákon, aki megzavarhatná a nézelődést. Ezután mindenképpen érdemes felkeresni a Castel Sant’ Elmo-t is, ahonnan az egész város és a felette őrködő vulkán páratlan látványa tárul elénk.

Assisi

assisi.jpgHa Assisiba utazunk, könnyen azt hihetjük, hogy időutazáson veszünk részt. A középkori házak, a fel-alá kanyargó szűk utcák, a reneszánszkor fényűző palotái, minden egyes sarkon régmúlt korok emlékeit, fantasztikus építészeti megoldásait tárják az utazó elé. Az immáron több mint 3000 éves múltra visszatekintő kisváros számos csatározás színhelyéül szolgált. Ezek közül a legjelentősebb a Ghelf és Gibellin közösségek háborúja volt, amelyben a későbbi Assisi Szent Ferencet is foglyul ejtették. A város leghíresebb látnivalója is Assisi Szent Ferenchez kapcsolódik: Az 1250-es évek elején elkészült bazilika falait Giotto és tanítványainak freskói díszítik.

Bologna

Bologna_dom.jpgA Pó síkság kellős közepén fekvő több, mint 2500 éves múltra visszatekintő Bologna nevét hallva, szinte mindenkinek azonnal a város nevét viselő kitűnő tésztaétel, a bolognai spagetti jut az eszébe. A város persze jóval többet is tartogat ennél: a főként reneszánsz stílusú vörös téglás paloták mellett, három különlegesen szép, hatalmas bazilika gazdagítja a várost. Közülük a leghíresebb, az V. században épült, Santo Stefano templom együttes. Szintén kihagyhatatlan látványosság, a világ egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező egyeteme, ahol olyan tanulók koptatták a padokat egykoron, mint Dante és Petrarca. Az 1088-ban alapított intézmény, az első egyetem volt Európában. Jogi kara mellett orvosi képzése a mai napig világhírű.

Capri

capri.jpgA csodálatos Nápolyi-öbölben található Olaszország egyik legismertebb és a világ egyik legszebb szigete, a római császárok kedvelt üdülőhelye, amelyet egyedülálló fekvése, természeti csodái, buja növényzete mellett, történeti emlékei tették népszerűvé. Nem véletlenül mondják sokan, hogy Caprin a világ összes csodája megtalálható lekicsinyítve. Nem véletlen az sem, hogy már Tiberius császár is több villát építtetett itt, és egy időszakban innen irányította az akkora már hatalmassá vált Római Birodalmat. A Nápolytól mindössze másfél órás szárnyashajóútra lévő szigeten már messziről megláthatjuk a legmagasabb hegycsúcsot, amelynek tetején a sziget fővárosa, Capri található. Megérkezés után a felvonótól a buszig jó néhány lehetőség közül választhatunk és mindegyik más élményt kínál. Ne lepődjünk meg, hogy a hegy tetején lévő fővárosban merőben más hangulat fogad minket, mint a kikötőben: egy mediterrán kisváros helyett inkább a Champs Elysée vagy Broadway hangulatát érezhetjük, ami főleg a méregdrága luxusmárkákat forgalmazó boltoknak köszönhető. A főváros mellett mindenképpen érdemes felkeresni Anacapri-t, ahol az olasz konyha rejtelmeibe, és a helyi lakosok turizmuson kívüli életébe nyerhetünk bepillantást.

Milánó

Milano_dom.jpgA világ kevés olyan várossal büszkélkedhet, ahol hasonló összhangban él a trendi divat csillogó világa a finom konzervativizmussal, a reneszánsz kor épületei a modern avantgarde elgondolásokkal. Észak-olaszország legnagyobb városa ezt kínálja számunkra. Az 1,3 millió lakosú Milánó a Lombardia-i régió központja, és amellett, hogy Olaszország gazdasági fővárosa, kulturális és sport élete is virágzó. Milánó büszkélkedhet Európa, és talán a világ leghíresebb operaházával a La Scalaval, emellett az ide utazó megcsodálhatja a már méreteiben is lenyűgöző, gót stílusban épült dómot vagy másfajta látványosságként a San Siro stadiont. Érdemes ellátogatni a Santa Maria delle Grazie templomba is, ahol Leonardo Da Vinci, Az utolsó vacsora című csodálatos festménye ígér felejthetetlen élményt.

Pisa

Pisa_2.jpgOlaszország egyik legrégibb városa, az Olasz csizma nyugati partján, a tengertől mindössze 8 kilométerre fekvő Pisa, egykoron virágzó birodalom volt. A korábbi etruszk hódítások után a terület római kolóniává vált, ami rohamos fejlődést hozott magával, azt eredményezve, hogy Pisa, Genovával és Velencével versengve, a földközi-tengeri térség vezető kereskedelmi és tengeri hatalmává vált a XI. században. Az Arno folyó két partján fekvő városka manapság egyedülálló látnivalóiról ismert az utazóközönség körében. A gyakran emlegetett pisai Ferde Torony mellett, jó néhány, a román kor stílusvonásait viselő épület és tér található a városban. Közülük a leghíresebb a Csodák tere, amely Olaszország egyik legszebb ilyen látványossága. Itt csodálhatjuk meg a román stílus három lenyűgöző alkotását: a keresztelőkápolnát, a székesegyházat, valamint a már említett híres pisai Ferde Tornyot, amely eredetileg a székesegyház harangtornya volt.

Taormina

Taormina.jpgHa arra vágyunk, hogy a világ legszebb kisvárosában töltsük el szabadidőnket, ne habozzunk, irány Taormina. A Szicília észak-kelti részén található kisváros már a 1700-as években is népszerű turista célpontnak számított, amit manapság az elit turizmus központjának tartanak. Különlegességét fokozza, hogy az idők folyamán már több világhírű művész is dolgozott itt. Csontváry Kosztka Tivadar például itt festette Holdtölte Taorminába című, méltán világhíres festményét. A hátborzongatóan meredek tengerparti sziklákra épült kisváros ad otthont a hellén telepesek által épített, nyitott, görög színháznak, amely Szicília második legnagyobb színházának számít. A római korban még számos gladiátorjátékot rendeztek itt, mára a repertoár „csupán” az opera és színházi előadásokra szorítkozik. Taorminában érdemes megtekinteni a San Nicoló bazilikát és a lerombolt város, Naxos romjait is.

Velence

Velence.jpgA lagúnák, a romantika, a szerelem városának is nevezett Velence az észak-olasz térség, és vele együtt az egész világ utánozhatatlan csodája. A több millió tölgy és fenyőfaoszlopra épített város tulajdonképpen a tengerben áll. Mivel a tengervíz csatornákkal szeli megszámlálhatatlan apró részre a területet, itt a legmegszokottabb közlekedési eszköz a gondola, vagy a vaporetto. A város fő csatornáján a Canal Grande-n, ahol a város 400 hídja közül a leghíresebb, a Rialto is található. A számtalan vízitaxi egyikéből kiszállva, a város központjában, a Szent Márk téren megcsodálhatjuk az egykor a város kincstáraként működő Szent Márk Templomot és a Dózse Palotát, amely több, mint egy évezrede a fényűzés és a pompa jelképe. A város messze földön híres eseménye a vízkereszttől egészen húshagyó keddig tartó karnevál, ahol díszes ruhába bújt álarcosok, jelmezesek lepik el az amúgy is zsúfolt utcácskákat, még hangulatosabbá varázsolva ezzel az önmagában is lenyűgöző várost.
Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése