Városkalauz - London Top 5

Ízlés kérdése: van, aki egy fergeteges musical miatt, akad, aki a bevásárlás szándékával, és nem kevesen egy minőségi futballmérkőzés miatt indulnak Londonba. Nem beszélve azokról, akik csak úgy, sétálgatni, múzeumokat nézni mennek a brit fővárosba. Bármi legyen is az úti cél, Londonban bőven akadnak olyan nevezetességek, amelyek látványa mindenkit magával ragad. Közülük emeltünk ki a talán legnépszerűbbeket.

1. London Eye

LondonEye.jpgA világ egyik legismertebb forgókerekeként ismert London Eye (London szeme) „óriáskerék” 1999-ben készült el a 2000. évi millenniumi ünnepségek egyik szimbólumaként. Bár a 32 zárt, légkondicionált kapszulát magában foglaló, Millenniumi Keréknek is nevezett építmény 2006-ban, 135 méteres elképesztő magasságával is leszorult a világ óriáskerekeit felsorakoztató dobogó legfelső fokáról, mindez mit sem von le abból a feledhetetlen élményből, amellyel a Londonra felülről rácsodálkozó utasait részesíti. A fél óra alatt megforduló óriáskerékről szinte egész London kiválóan látható, sőt ha szerencsénk és igen jó szemünk van, akár Erzsébet királynő nyári, windsori rezidenciáját is megpillanthatjuk.

2. Madame Tussaud Panoptikuma

madame-tussaud.jpgA világ jó néhány felkapott városában, Amszterdamban, New Yorkban, Washingtonban, Berlinben, Las Vegasban, Sanghajban vagy akár Hongkongban is megtaláljuk a híres Madame Tussaud Viaszmúzeumot. Az első, így névadó és egyben a leghíresebb tárlat még az 1800-as években Londonban telepedett meg. Az eredetihez megszólalásig hasonló viaszbabák között mindenki a sztárok és hírességek időtlen világában érezheti magát, legyen kedvence akár Marilyn Monroe, Robbie Williams, netán egy nagy gondolkodó, vagy neves politikus. A panoptikumba indulva érdemes előre lefoglalnunk a jegyünket, mert ha nem tesszük, szinte biztosan csak egy-két órás sorban állás után léphetünk be ebbe a különleges világba. De ha már megszereztük a belépőt, néhány órára olyan előkelő társaságba kerülhetünk, mint például Michael Jackson, Tom Cruise, Madonna vagy Barack Obama.

3. Tower Bridge

TowerBridge.jpgNem könnyelműség kijelenteni, hogy a világ legkülönlegesebb hídja is Londonban található. A Temze folyón átívelő, 265 méter hosszú, kétszárnyú csapóhíd 1894-es átadása óta, méltóságteljes, neogótikus tornyainak is köszönhetően, London és a brit birodalom egyik legfontosabb szimbólumává vált. A viktoriánus építészet és technológia mesterművének különlegessége, hogy megalkotásakor, a tengeri hajók áthaladását is biztosítva, a kor forradalmi technikai megoldását alkalmazták. A középen felnyitható híd ugyan manapság már csak ritkán csillogtatja különleges erényeit, de a két gótikus kőtornyában található, az építmény történetét életre keltő múzeum és a kilátókból nyíló páratlan panoráma önmagában is izgalmas látnivalót ígér. A közúti hídként üzemelő Tower Bridge-hez ráadásul nem csak nappal érdemes ellátogatni: az esti órák díszkivilágítása is megér egy misét.

4. National Gallery

national-gallery-trafalgar.jpgA klasszicista stílusú palotában található, közel 200 éves múltra visszatekintő londoni National Gallery (Nemzeti Képtár) esetében különösen igaz, hogy a külcsín mellett a belbecs is páratlan értékeket takar. A Trafalgar téren fellelhető intézmény, az 1250-1900 közötti időszak közel 2400 nevezetes festményével, méltán vetekszik a párizsi Louvre-ral és a madridi Pradóval. A National Galleryben olyan neves festők műveit is megtekinthetjük, mint Michelangelo, Leonardo da Vinci, Tiziano, Rembrandt, Vincent van Gogh és Cézanne. Az állandó kiállítások mellett számos különlegesen érdekes, időközi tárlatot is rendeznek. A National Gallery gyűjteményének folyamatos gyarapodását látva a honatyák úgy döntöttek, hogy a modern és kortárs művészet kiemelkedő alkotásai számára létrehozzák a ma már a National Gallery ismertségével vetekedő, önálló intézményként működő Tate Galleryt.

5. Parlament és a Big Ben

big-ben.jpgA Temze partján végighúzódó, méreteiben is lenyűgöző méretű Westminster-palota, vagy ahogy a köznyelv hívja, a Parlament egykoron királyi rezidenciaként működött. Belsejében 1100 terem és számos belső udvar található, amelyek mindegyikében az angol történelem híres alakjainak képeit, szobrait találjuk. A London jelképei közé tartozó Westminster két végét tornyok díszítik, amelyek közül egyértelműen a Big Benként világhírűvé vált Clock Tower (Óratorony) nyújtja a legizgalmasabb látványt. Ebben Anglia legnagyobb órája mellett a különleges hangon muzsikáló, névadó Big Ben harang is helyet kapott. A torony hatalmas, 8 méter átmérőjű órája már több mint egy évszázada mutatja a londoniaknak a pontos időt. Az épület másik oldalán az egykoron királyi kincstárként funkcionáló Ékszertorony található, amely ma már kizárólag múzeumként várja a nagyközönséget.

5+1 Buckingham Palace

London nevezetességeinek sorából kihagyhatatlan a brit uralkodó hivatalos rezidenciájaként szolgáló klasszicista stílusú, kétemeletes Buckingham Palace (Buckingham-palota). A belvárosban található 775 szobás épület 1703-ban készült el, és 1837-ben vált a királyi család otthonává, valamint az uralkodó hivatalos munkahelyévé. A turisták számára mindig izgalmas, ha a királyi család felvont zászlója azt jelzi, hogy Erzsébet királynő a palotában tartózkodik. A tömegeket vonzó, mindennapi biztos látványosságot azonban mégiscsak az öltözéke és mosolytalansága okán is legendává vált palotaőrség napi rendszerességgel zajló őrségváltási ceremóniája jelenti.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése