USA Top5

Kevés ország dicsekedhet azzal, hogy a természet olyan bőkezűen ajándékozta meg, mint az Amerikai Egyesült Államokat, ahol a szépséges tengerpartoktól, a sziklás hegységeken át, az örök hó birodalmáig, mindent megtalálhat az utazó. Akit ráadásul, a kontinensnyi országban, a különleges emberi alkotások mellett, az amerikai életforma is magával ragad.

New York

new-york-4.jpgEz csak New Yorkban történhet meg – szokták mondani, és van is ebben valami. Tegyünk egy sétát az Empire State Buildinghez, New York ez idő szerint legmagasabb turistacélpontjához. Utána üljünk turistabuszra, amelynek útja érinti Chelsea-t, amely a sokféle virágkülönlegesség otthona, majd Greenwich Village-t, amelyet a XIX. század végén kezdtek felfedezni maguknak az irodalom és művészetek hírességei, köztük Mark Twain. Később pedig, a beatgeneráció, a hippi mozgalmak és a másságot hirdető parádék melegágya volt.
New York City talán leghíresebb pontján, a Times Square-en állandó a nyüzsgés, és azért is érdemes felkeresni, mert itt, a Broadway aznap esti előadásaira akár fél áron is vehetünk a megmaradt jegyekből. A patinás felhőkarcoló, a Rockefeller Center szintén kihagyhatatlan, mert tetején nyílt meg a Top of the Rock. A kilátó, amelynek üvegfala mögül az egész városra és persze a metropolisz tüdejére, a Central Parkra is tökéletes kilátás nyílik.
New York a gasztronómia terén is csúcs hely. Miközben a nap minden szakában számtalan konyha, ezernyi finomsága közül válogathatunk, jó tudnunk, hogy az amerikaiak esetében a vacsorakultúra vált hagyománnyá, ahol a könnyű amerikai sörök is főszereplőkké lépnek elő.

Chicago

chicago-2.jpgChicago – The Windy City (a szeles város) – jelzi a metropolis becenevét a reptér egyik üzletének táblája, amely a zabolátlan téli, télvégi mínuszokat talán már csak helyhiány miatt nem tüntette fel. A Vészhelyzet sorozatból megismert város sok különleges élményt ígér a turistáknak, akik a nyári forróságban már kifejezetten örülnek a Michigan-tónak köszönhetően felerősödő szélnek.
A Sears Towerből kiváló kilátás nyílik a Michigan-tó partjára, és közeli bepillantást kaphatunk a toronyházak világába is. A magasságával szintén világrekord közeli Hancock Observatory érdekessége, hogy a 94. emeletén fellelhető kilátó télen-nyáron este 11-ig nyitva áll. A város egyik meghatározó útja, nemes egyszerűséggel a Michigan nevet viseli, de a helyiek csak Magnificient Mile néven említik, jelezve, hogy itt mindenkinek eláll a lélegzete. A szűken vett belvárost Loop-ként, azaz hurokként öleli körbe a magasvasút. Itt található a színháznegyed és a világhírű chicagói filharmonikusoknak otthont adó épület. A város művészet iránti igényét mutatja, hogy Picassótól és Mirótól is rendeltek egy-egy köztéri szobrot.
A Michigan Avenue-n és a belvárosban egymás mellett sorakoznak az elegáns üzletek, áruházak. Az igazi kuriózum a Marshall Field’s, az USA első nagyáruháza. Főként a családosok számára kihagyhatatlan hely a kikötő, a Navy Pier, amely egyszerre ad lehetőséget a vásárlásra és a szórakozásra. Érdemes megnézni a Shedd Aquariumot is, ahol a nyolcezer, legkülönfélébb hal és tengeri élőlény látványát a delfin-show teszi teljessé. Este pedig, a jazz városában természetesen a jazz klubok a nyerők, ahol a kifinomult zene mellé, a mértékletes alkoholfogyasztás társul.

Los Angeles

los-angeles-3.jpgLos Angelesben a korábbinál élettelibb belváros jelentős változásokon ment át az elmúlt években. Az átalakulás leglátványosabb szimbóluma a Frank O. Gehry tervezte, futurisztikus, acélborítású Walt Disney Concert Hall. Feltétlenül érdemes még felkeresni az 1939-ben, utolsó nagyvárosi pályaudvarként épült, a kor modern vonalait a spanyol stílussal ötvöző Union Stationt, a japán és a kínai negyedet, valamint a Museum of Neon Artot, amely annak is emléket állít, hogy Los Angeles volt az USA első városa, ahol a neonfények megjelentek.
Mindenképp érdemes kinéznünk az őrültek és különcök mellett, a testépítők birodalmának tekinthető Venice Beachre is. Amíg az óceán partján dél felé haladva Marina Del Rey várja a jachtvilág ínyenceit, észak felé, Santa Monica 1908-ban épült mólóján, óriáskerékkel gazdagított vidámpark invitálja a családosokat. Kicsit távolabb pedig, a szörfösök paradicsoma és a sztárok körében is népszerű tengerpart, Malibu következik. Az UCLA egyetemi városrész mellett elterülő, a milliomosok és a hírességek kedvelt lakhelyéül szolgáló Beverly Hills neve mára már az édes élet fogalmává vált, éppúgy, mint a földkerekség legdrágább bevásárló utcái közé sorolt Rodeo Drive, ahol a luxus csúcsát tapasztalhatja meg az utazó.
Hollywood kapcsán viszont jó tudni, hogy a neves filmstúdiók – amelyekhez külön túrákat is indítanak – mára távolabb költöztek, és a sztárok többsége is általában csak évente egyszer, a Kodak Theatre-ben rendezett Oscar-díj-átadáson fordul meg a főutcákon. Hogy a nap tökéletes legyen, hajtsunk végig a Sunset Boulevard-on, le, egészen az óceánpartig. Este pedig, autózzunk fel a Griffith Observatoryhoz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a sötétben ezernyi, apró fénnyel titokzatossá tett nagyváros ezeregyedik arcára.

Miami

miami-3.jpgHa napfény és Florida, akkor természetesen Miami, ahol a legendás Miami Beach homokos tengerparttal, pálmafákkal és izgalmas éjszakai élettel várja az utazót. A napozás és fürdőzés mellett érdekes felfedezőtúrákra is indulhatunk a környéken. Hajóval akár egy napra is átugorhatunk a Bahamákra, vagy elkalandozhatunk a világ egyik legnagyobb mocsaras élővilágába, a több mint 1600 négyzetkilométeren elterülő Everglades Nemzeti Parkba, amelynek legfőbb látványosságát a szabadon élő aligátorok jelentik.
Amíg a Miami Metrozoo ketrecmentes állatkertjében a fehér tigrisekre és a koalára csodálkozhatunk rá, a Miami Seaquariumban a gyilkos bálna és a delfin-show, na és persze a delfinekkel közös úszás jelent felejthetetlen élményt. Az 1936-ban alapított Parrot Jungle and Gardens-ben pedig a papagájok és más különleges madarak világába kaphatunk betekintést.
Ha pedig inkább a vásárlásra és a városi életre vágyunk, irány a belváros, ahol több mint húsz felhőkarcoló töri meg a napfényt, és üzletek sora várja a betérőket. Éljük át a műemlékvédelem alatt álló Art Deco negyed különleges hangulatát, vagy vegyük az irányt a Latin Amerika kapujának nevezett Little Havana felé, ahol valódi kubai életérzés uralkodik – na és persze a kubai szivarok sem hiányoznak.

Las Vegas

las-vegas-3.jpgLas Vegas, szépen profitál abból, hogy a prűd Amerikában itt engedélyezett a prostitúció, és ami ennél lényegesen nagyobb üzlet, a szerencsejáték. Plusz, ami még az átlagemberek számára is biztosan elérhető: szabad – többek között az utcán is engedélyezett – az alkoholfogyasztás és a cigarettázás.
A szerencsejátékosok komfortérzetére errefelé kényesen ügyelnek: a kaszinókban vonzó hölgyek járnak körbe, hogy még az italszerzéssel se kelljen bajlódni játék közben, ami éjjel-nappal zajlik. A csúcsidőszakot természetesen az este jelenti. Ilyenkor még a bárpultok is megtelnek, ahol minden székhez elektronikus szerencsejáték tartozik. Las Vegasban minden egyes – több ezer vendég befogadására alkalmas – hotel hatalmas alsó szintje maga a kaszinó, amelynek belseje az adott szálloda arculatához, tematikájához illeszkedik: a Paris Las Vegasban például az Eiffel-torony lábánál, a Ceasar Palace-ban az ókori Rómában érezheti magát az ember.
A városban este az utcákon hömpölyög a szórakozni induló vidám tömeg, amelyet a kellemes időtöltés vágya vezérel a városba. Ahol időközben a családok és a szerencsejátékok iránt kevésbé fogékony közönség felé is nyitottak: világsztárokat is bevetve, tovább erősítették a már korábban is világszerte elismerést kiváltó programkínálatot.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése