Trendi nagyasszony lett a szovjet szépségből - Moszkva a luxus fővárosa

Az orosz főváros több korszakában is járt már Moszkvában Kiss Róbert Richard. A Pulitzer és Prima Primissima díjas újságíró a Világszám produkciók főszerkesztője azt mondja: kevés olyan hely van a világon, ahol két évized alatt ennyire megváltozott, a luxus felé fordult az élet.

kis-robert-richard-moszkvaban2.jpgÉletemben először a rendszerváltás után, a 90-es évek elején, fiatal tévésként, minimális költségvetéssel küldött Moszkvába a Magyar Televízió azzal, hogy forgassak ott 2-3 filmet. Azt, hogy mennyire nem ismeretem a várost, jól mutatja, hogy októberben, átmeneti kabátban és félcipőben érkeztem meg a városba, ahol Zsigulik szántották a havat az utcán. Elképesztő élményekben volt részem, kezdve azzal, hogy jól megfáztam és nagyon beteg lettem, a végén pedig alig tudtam hazakeveredni. De mivel jól tudok oroszul, végül is béreltem kamerát, operatőrt és olyan anyagokat sikerült elkészíttettem, amelyek megérték a küzdelmet.

Forgattam például a Fjodorov-féle szemklinikán, ahol a rövidlátást javító metszés atyját, Fjodorov professzort  is megszólaltattam. Készítettem egy filmet a Gorbacsov-féle peresztrojka hatásairól és az orosz szexuális forradalomról, ahol már nem csak az jelenti az erotikát, hogy a Playboyból kitépett középső oldalt lehet nézegetni a Lenin Mauzóleum aluljárójában. Forgattam egy sztorit az első moszkvai rap énekesről is, aki két szót – touch down – tudott csak angolul és ezt ismételgette egyfolytában.

Aztán 8-10 évvel később is kijutottam Moszkvába, ahol még inkább érezhető volt már a változás szele – meséli Kiss Róbert Richard -, de az igazi meglepetés másfél éve ért, amikor Moszkvába érve úgy éreztem, mintha kicserélték volna a várost. Az egy főre jutó luxus autók száma nagyobb, mint Bécsben vagy Hamburgban, olyan luxusáruházak nyíltak, amelyeket a világ legfelkapottabb helyein is szájtátva néznének az emberek, és mind emellé eszelős drágaság társul.

Emlékszem, annak idején a legendás Gum áruházban még borostyánt vásároltam édesanyámnak, meg zoknit, most pedig már szinte lehetetlen bármit is megvenni, mert abban az áruházban, ahol egykoron egyfajta a termékek sorakoztak végeláthatatlanul, fillérekért, ma már csak a legexkluzívabb termékek kaphatók, csillagászati áron.

Moszkva természetesen ma is csodálatos, sőt még szebb is, mint volt. A kulturális és az építészeti látnivalók páratlanok, és szinte felsorolhatatlanok. Ott van például a Bolsoj Tyeatr ( a Nagyszínház), a Moszkvai Nagycirkusz, a balett,és ott van a Kreml, benne a Cár harang, ami a maga 200 tonnájával a világ legnagyobb harangja és amit olyan nagyra öntöttek, hogy rögtön leszakadt és azonnal kitört belőle egy darab. Kihagyhatatlan a Lenin mauzóleum, a Vaszilij Blazsennij Székesegyház, a különlegesen értékes gyűjteményeket felsorakoztató múzeumok, köztük a Hintó múzeum és persze a Kreml kincstára. Érdemes egy sétát tenni a legendás Arbaton, ami még akkor is érdekes, ha az új design már nem a régi értelmiségi Moszkva arculatát tükrözi.

matrjoska-babak.jpgMoszkvában járva mindenképpen meg kell kóstolni a méltán híres orosz kaviárt és a fantasztikus orosz konyha remekeit, és ha valóban érezni akarjuk a változások ízét, mindenképpen el kell menni egy éjszakai szórakozóhelyre, ami főként nyáron fantasztikus élmény. A hihetetlen luxus, a csodás, de túlsminkelt orosz lányok, nők, a nem ritkán helikopterrel érkező  vendégeknek fenntartott VIP termek mind azt jelzik, hogy Moszkvában új világ kezdődött.

Számomra a legérdekesebb mégsem ez volt – teszi hozzá -, hanem az a furcsa kis park, ahol az egykori Szovjetunió köztéri szobrait állították ki – ami még akkor is komoly gyűjtemény, ha az országban még ma is számtalan Lenin szobor és kommunista jelkép van az utcákon, tereken. A munkásosztály gyermekei számára épített házak mellett pedig ellenpontként megjelentek a nyugati gazdagok által is megirigyelt luxus lakóházak, villák. Van olyan külvárosi kis utca, ahol a nem odavalósi halandó nem is tud leparkolni, mert a biztonsági őrök egyszerűen elzavarják.

A nagy utazó szerint nem is kell éjszakai mulatóba menni ahhoz, hogy megtapasztaljuk, az oroszok nagyon szereik és nagyon bírják az italt. Vagy ha nem is mindenki bírja, akkor is nagyon fogy a vodka és a többi tömény ital. Kiss Róbert Richard ezzel kapcsolatban azt mondja, idegen földön járva mindenképpen érdemes belekóstolni a helyi italokba, de a mértéket sosem szabad elveszíteni, mert akkor oda a valódi élményszerzés lehetősége.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése