Top party-helyszínek

Spanyolul: Islas Canarias vagy Las Canarias

A Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét szigetcsoportját Észak-Afrika partjaitól 150-200 kilométerre találjuk. A szigetek összterülete nagyjából 7500 négyzetkilométer. A turisztikai paradicsom két provinciára, tartományra oszlik. A magyar utazóközönség között ismertebb Santa Cruz de Tenerife La Palma, Gomera Hierro és Tenerife tartományt foglalja magában, míg a Las Palmas tartományhoz Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete tartozik. A szigetek törvényhozása a választások után négyévenként átköltözik Santa Cruz de Tenerifére Las Palmasról, illetve éppen fordítva.

Mivel a szigetek egy úgynevezett forró pont felett keletkeztek, ezért kizárólag vulkanikus kőzetekből állnak, mindegyikük közepén egy-egy vulkán mered az ég felé. Tenerife szigetén emelkedik Spanyolország legmagasabb pontja is, a 3718 méteres Pico de Teide. Tengerészek szerint ez az a csúcs, amely az összes hegy közül a legmesszebbről látható.

Államforma: Alkotmányos monarchia (Spanyolország)

Kanári-szigetek térképeA tartomány elnöke: Paulino Rivero Baute

Székhely: Las Palmas de Gran Canaria

Népesség: 1 843 755 fő

Népsűrűség: 248 fő/km2

Nyelv: A hivatalos nyelv a spanyol, apró különbségek a kontinentális Spanyolországgal szemben léteznek, de nem erősek. Az eldugott falucskákon és a szigetek keveset látogatott helyein kívül általában mindenhol beszélnek angolul, németül, néha még franciául is. Az éttermekben nem kell félni attól, hogy a nyelvi nehézségek miatt rosszat rendelünk – az étlap mindig többnyelvű és gyakran fotóval gazdagított.

Időzóna: Az időeltolódás Magyarországhoz képest mínusz 1 óra.

Éghajlat: A szigetek éghajlatát a széljárás határozza meg: a helyiek ezek 11 fajtáját különböztetik meg. Nyáron főleg a száraz passzát jellemző, télen pedig a csapadékot hozó nyugati szelek, amelyeket a sivatagi eredetű sirokkó hónapokra is képes elnyomni. Az év két legmelegebb hónapja a július és az augusztus, a január és a február ezzel szemben a leghidegebb – persze csak a helyiek szemével. A téli hónapok alatt az 1800 m-nél magasabb hegyekben havazik is. A hideg Kanári-áramlás miatt a tengervíz hőmérséklete földrajzi helyzetéhez képest hűvös, átlagosan mindössze 18–22 Celsius-fok.

Gazdaság: Manapság a Kanári-szigetek lakosainak legnagyobb része az idegenforgalomból él. Hotelek, éttermek, üzletek, strandok és a kapcsolódó szolgáltatók várják a látogatókat. Gazdasága a hódítások óta mindig monokulturális volt, de a domináns termék koronként változott. Amerika felfedezéséig cukornádat termesztettek, utána bort készítettek, ami a mai napig meghatározó termék. A halászatot az vörös élelmiszerfesték alapanyagául szolgáló bíbortetű tenyésztése, majd a banántermelés, végül a turizmus váltotta fel.

(*Frissítve: 2010. november)

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése