Test és jelek - mit történik a testünkkel, ha iszunk?

Alkoholfogyasztáskor két dolog történik: az alkohol először megnyugtatja, majd irritálja a központi idegrendszert. Az első miatt érezheti magát boldognak vagy szomorúnak, ellazultnak vagy mérgesnek valaki, de az irritáció fejfájással, hányingerrel és egyéb kellemetlen tünetekkel járhat.

Az alkohol mindannyiunk szervezetére hat, de nem ugyanúgy reagálunk. A szervezetünkbe jutó alkohol mennyisége és az, hogy miként szívódik fel, olyan tényezőktől függ, mint hogy milyen alkoholtartalmú italt, mennyit és milyen gyorsan fogyasztottunk, mekkorák s milyen neműek vagyunk, hogy üres gyomorral ittunk-e stb.?

A testünk ugyanakkor nem csak utólag jelez (másnaposság és jelei), hanem az alkoholfogyasztás során is fokozatosan reagál, amivel segíti a felelős és mértékletes fogyasztást. Olyan előjelekre érdemes odafigyelni, mint a sok beszéd, túlzott közvetlenség, szomorúság, erőszakosság, agresszió, hirtelen fáradékonyság, koordinációs zavarok, kettős látás, hirtelen bátorság, reflexek lelassulása stb. Így jelez a test nekünk, hogy érdemes lassítani, szünetet tartani, vizet inni vagy teljesen megállni az alkoholfogyasztásban aznapra! Mi történik, ha iszunk? – további információ itt.
Megosztás itt: print
Cikk nyomtatása
Megosztás itt: email
Cikk küldése