Szórakozás, buli

Alkoholt csak felelősséggel és mértékkel fogyasszunk – így jól érezhetjük magunkat anélkül, hogy kínos helyzetbe kerülnénk és biztonságban is maradunk.

Az alkoholfogyasztás egyéni megítélés és felelősség kérdése. Már évezredek óta része a társasági életnek, az ünnepi alkalmaknak. A mértékletes alkoholfogyasztás azt jelenti, hogy jól érezzük magunkat, de ugyanakkor biztonságban is vagyunk.

Beülni valahová egy sörre a barátainkkal kellemes időtöltés és jó szórakozás. Ám néhány dolgot nem szabad elfelejtenünk.

Csak okosan
.
ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, veszélybe sodorjuk magunkat
Ha túl sokat iszunk (akár egy ültő helyünkben, akár rendszeresen, egy hosszabb időszakon keresztül) az komoly egészségügyi és társas problémák kialakulásához vezethet. Ezek lehetnek például:
  • Alkoholmérgezés
  • Túlzott kockázatvállaló viselkedés
  • Balesetek, beleértve az autóbaleseteket
  • Alkoholfüggés
  • Tanulmányi eredmények romlása
  • Hiányzás vagy rossz teljesítmény másnap a munkahelyen
  • Családi problémák
  • Szív- vagy érrendszeri problémák
  • Agy- vagy idegrendszeri károsodás
Ez azt is jelenti, hogy nem szabad az egész héten elfogyasztani szándékozott alkoholmennyiséget egy alkalomra “megspórolni” és aztán egyszerre meginni az egészet.
Ne kockáztassunk

Az alkohol egy depresszáns, vagyis olyan szer, mely a szervezet működését lassítja – befolyásolhatja az értelmünket, az ítélőképességünket és a koordinációs készségünket is. Ez azt jelenti, hogy ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, veszélybe sodorjuk magunkat.

A negatív hatások lehetnek enyhébbek – kínos helyzetbe kerülünk, mert esetleg nem vesszük észre, hogy a vicceink nem is olyan jók, mint gondoljuk -, de előfordulhat az is, hogy kimondottan kockázatos cselekedetre ragadtatjuk magunkat, például védekezés nélkül megyünk bele szexuális aktusba, vagy veszélyes mutatványokkal bizonygatjuk bátorságunkat.

Ne igyunk, amikor vezetünk

Ha összejövünk a barátainkkal egy sörözésre, jó előre gondoljuk át, hogy jutunk majd haza.

Mivel az alkohol rontja az ítélőképességet és lassítja a reakcióidőt, a vezetés szóba sem jöhet. A részeg sofőrök által okozott fizikai és érzelmi károk teljességgel megelőzhetőek.

Az üzenet egyszerű: amikor iszunk, ne üljünk a volán mögé, és olyan személynek se engedjük át a kormányt, aki alkoholt ivott, még akkor sem, ha kevesebbet mint mi. Nagyon fontos, hogy ne üljünk be olyan járműbe sem, melyet ittas sofőr vezet, még rövid távolságra sem.

Helyette vegyük igénybe a tömegközlekedést, hívjunk taxit vagy egy sofőrszolgálatot, vagy előzetesen jelöljünk ki valakit a társaságban, aki nem iszik, és az est végén hazavisz bennünket.

Ismerd meg egy hazai szakember véleményét is. Nézd meg a szakértő videóüzenetét a mértékletességről! Itt >>
Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése