Oroszország Top5

Oroszország anyácska – ahogy az orosz föld szerelmesei, köztük a páratlan műveket alkotó művészek is –, hívták különleges szépségű országot adományozott gyermekeinek. Olyat, ahol a páratlan természeti kincsek mellé az évszázadok alatt megalkotott, világ szinten is különleges értéket képviselő, mélyen a társadalomba épülő kulturális örökség is társult.

 

Moszkva

top5-moszkva.jpgA világ legdrágább szuper-metropolisza, csak így emlegetik mostanság a hajdani Szovjetunió legendás fővárosát, amely mit sem veszített hajdani birodalmi miliőjéből.  Sőt! A világon ma itt található a legtöbb Mercedes, és itt vannak a legdrágább luxuslakások, amelyeket a modern kor dzsentrijei úgy cserélgetnek, mint gyermekek a játékaikat. Habár Moszkva a trendi-divat és a luxusboltok Mekkájává vált, a város eredeti varázsán ez mit sem változtatott. És ahogy egy nagyhatalom fővárosához illik, itt is minden óriási, nagyobb, mint másutt. Moszkva fő ékessége a 75 ezer négyzetméteres Vörös tér, amely monumentális, mégis kecses és szép a teret lezáró Vaszilij Blazsennij (Boldog Vazul) székesegyházzal. A csodásan díszített hagymakupolás katedrális önmagában is építészeti csoda: egy fedél alatt kilenc különböző nagyságú templomot egyesít. Aki Moszkvába látogat, nem mulaszthatja el a Kreml meglátogatását, amelyet a szomszédos Vörös térrel együtt 1990-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vettek fel az UNESCO Világörökség listájára. Persze ahhoz, hogy Moszkva minden nevezetességét szemügyre vehessük, hetek, sőt valójában hónapok kellenének. A fényűző paloták, díszes tornyok rengetege, a színes hagymakupolás templomok, a Nagy Kreml palota, vagy az Állami Fegyvertár bármelyike feledhetetlen élményt nyújt az odalátogatónak. Moszkva a kulturális élet terén is a vezető világvárosok közé tartozik a maga 50 színházával, és múzeumaival, amelyek közül kiemelkedik a Puskin Múzeum – amely a szentpétervári Ermitázs után, Oroszország második legnagyobb képzőművészeti múzeuma – és a több, mint 130 ezer kiemelkedő orosz művészeti alkotást bemutató Tretyjakov Képtár.

 

Szentpétervár

top5-szentpetervar.jpgAz orosz barokk és rokokó „fővárosa”, Szentpétervár több mint 200 évig volt az orosz birodalom központja. I. (Nagy) Péter orosz cár alapította 1703-ban azzal a céllal, hogy amint azt Puskin megfogalmazta, „ablakot nyisson Európára”. Petyer, ahogy a helyiek hívják, különösen nyáron, a fehér éjszakák idején mutatja meg igazi szépségét. Felejthetetlen élmény éjfél után a főutcán, a Nyevszkij sugárúton sétálni, kiülni az egyik kávézó teraszára, és figyelni az utca forgatagát. Egy klasszikus városnézés a Téli palotánál kezdődik, körbejárjuk a gigantikus Sándor-oszlopot, és máris indulhatunk a Vasziljevszkij-szigetre, a Néva-delta legnagyobb szigetére. Megcsodáljuk a Rostral oszlopokat, amelyek a cárok győztes csatáit hirdetik és a tőzsde épületét, továbbhaladva a Zajacsi-szigeten álló Péter-Pál erődbe, ahol a város első kőtemploma áll. A katedrális egyedülálló az ortodox világban, a nagyravágyó Péter nyugati stílusú, világos templombelsőt álmodott ide. A fényárban fürdő, barokk stílusjegyeket klasszicista vonásokkal vegyítő épületben kaptak helyet az újratemetett uralkodók kőkoporsói, és a tragikus véget ért utolsó cári család kápolnája  is itt tekinthető meg. A katedrális tornya, arany süvegén egy keresztet tartó szélkakas-angyallal, a város legmagasabb épülete – még a nagyratörő Sztálin sem vette a bátorságot, hogy ennél magasabbat építsen. De Észak Velencéjének minden zuga rejt meglepetéseket. Nagy Péter és utódai nem sajnálták a pénzt, minden palota egyedi, az aranyat tonnaszámra használták a díszítésekhez, a márvánnyal sem bántak fukaron. Nehéz elhinni, hogy Péter előtt itt csak mocsár volt, és a csatornázást, az építkezést cári parancsra – fejvesztés terhe mellett – a mérnökök pár év alatt hajtották végre. A XIX. század meghatározó épületekkel ajándékozta meg az akkori fővárost. Közéjük tartozik az Izsák Székesegyház, amelynek tornyából csodálatos panoráma nyílik Pétervárra. Érdekes ellenpont Nagy Péter háza: a mindössze 60 négyzetméteres lak, sajátos ötvözete a tradicionális orosz faháznak, és a viszonylag nagy ablakokat alkalmazó holland építészetnek. Innen alig tíz perc séta az Auróra cirkáló: ne hagyjuk ki, de életre szóló élményt se várjunk tőle. Nehéz elhinni, de itt szinte minden elérhető vízi úton is. A látnivalók és múzeumok száma ugyanakkor mérhetetlen, négy-öt nap is kevés, hogy bejárjunk mindent. Szentpétervár nem olcsó, de nem is a legdrágább helyek közé tartozik. Ám nem árt, ha mindennek az árát ellenőrizzük a rendelés előtt. Putyin szülővárosa minden korosztálynak változatos programot kínál. Még éjszaka is. Különösen a „fehér éjszakákon” felejthetetlen élmény, amint felnyitják a Néván átívelő hidakat a hajóforgalom számára.

 

Volgográd

top5-volvograd.jpgVolgográd, a hajdani Sztálingrád, a II. világháború leghíresebb és legpusztítóbb csatájának helyszíne romokban hevert. Az egykori borzalmakról számos múzeum tanúskodik, amelyek egész évben látogathatók. Aki Volgográdba látogat, annak mindenképpen érdemes felkeresnie a Mamayev Kurgán-t, a város legmagasabb pontját. A háborús időkben úgy tartották, hogy aki ezt ellenőrzi azé a város. Ennek megfelelően a Sztálingrádi csataként elhíresült küzdelmek során súlyos harcok folytak a terület birtoklásáért, több mint 300 ezer áldozatot követelve. A felfelé vezető úton számos kisebb szobor és emlékmű tiszteleg az elesettek emléke előtt, a domb tetején pedig az „Oroszország Anya” szobor magasodik, – a világ legnagyobb, saját lábán álló szobra – amelynek vezéralakja 81 méter magasra tartva kardját hívja harcra az ország népét. Ebből a szemszögből mutatja be a híres csata krónikáját a Volga partján található emlékmúzeum, ahol egy hatalmas körkép tárja elénk az esemény kulcsmozzanatait, és mutatja be annak hőseit. Érdekes, hogy az újjáépítés után, az egykori, a képen is ábrázolt városrészek és épületek jó része ma is megfigyelhető a dombról, mint amilyen például a kisebb város méretű traktorgyár. Említést érdemel a vasútállomás is, ahol szintén elkeseredett harcok folytak és természetesen semmi nem maradt meg az eredeti épületből. Helyette egy szép csúcsos pályaudvart építettek, amelynek főbejáratát katonák domborművei, a plafont pedig a szocialista múlt eseményeit megörökítő freskók díszítik.

 

Novgorod

top5-novgorod.jpgA IX. században alapított, majd 600 esztendőn keresztül Oroszország vezető művészeti és politikai központjaként működő Novgorod, az ország történelmi csomópontjában fekszik. A Szentpétervártól közel 200 kilométerre, délre fekvő várost III. Iván elfoglalta, majd Rettegett Iván lerombolta, később pedig a második világégés pusztításának is áldozatul esett. Ennek ellenére bőven akad itt látnivaló: az itteni Kremlben található a bizánci Szent Szófia katedrális, a Milleniumi Oroszország-emlékmű és a kutatás-központú Történeti  és Művészeti Múzeum is. A Kreml épületével szemben, a Jaroszlav-udvarban középkori piactereket, templomokat, árkádsorokat és palota-maradványokat látogathatunk meg.

 

Szocsi

top5-sochi.jpgA Fekete-tenger keleti partján, az orosz-grúz határ közelében helyezkedik el a szovjet érában felkapott nyaralóhelyként ismert Szocsi városa. Magyarországról is szívesen utaztak oda a turisták, később, a rendszerváltást követően azonban divatosabb úti célok vették át a helyét, a hajdani kedvelt üdülőhely pedig eltűnt az utazási irodák kínálatából. Pedig háttérben a Kaukázus hegyeivel, szubtrópusi éghajlatával, meleg tengervizével és korszerű üdülőkomplexumával igazán kellemes nyaralóhely a megújult Szocsi. A városban, csodálatos kertekben, kiváló szanatóriumokban lehet pihenni és irigykedni a „hatalmasok” és hírességek luxus dácsáira (vidéki nyaralóira). 2014-ben Szocsiban rendezik a téli olimpiát, valószínűleg ennek is köszönhető a befektetői hangulat erősödése arrafelé. A felröppent hírek szerint Szocsi turizmusának felvirágoztatását mesterséges luxusszigetekre épített szállodakomplexumok építésében látják, amiből arra is következtethetünk, hogy könnyen a jövő évtized új Dubai-ja lehet az orosz üdülőparadicsom.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése