Oroszország országinfók*

A világ legnagyobb országa a kontinensnyi Oroszország, mely több mint 180-szor nagyobb, mint Magyarország. Oroszország számos országgal határos, ami nem meglepő, ha a keleti és nyugati határai közötti több mint 8000 kilométeres területre gondolunk. Szárazföldön Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország, Fehéroroszország, Ukrajna, Grúzia, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kína, Mongólia, Észak-Korea a szomszédja. Kalinyingrádi területe pedig Litvániával és Lengyelországgal határos. A hatalmas országban kilenc hivatalos időzóna és négy éghajlati övezet – arktikus, szubarktikus, mérsékelt és szubtropikus – van jelen. Függetlenségét, a Szovjetunió felbomlása után 1990. június 12-én kiáltották ki.

Államforma: szövetségi köztársaság

Államfő: Dmitrij Anatoljevics Medvegyev

Miniszterelnök: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin

OroszországNemzetközi szervezetekben betöltött tagság: ENSZ (Biztonsági Tanács), Duna Bizottság, FÁK, BSEC, APEC, IMF, EBESZ

Lakosság: 140 millió fő (2008-ban)

Terület: 17 075 400 km2

Főváros: Moszkva (10,1 millió lakos)

Nagyobb városok: Szentpétervár (korábban Leningrád, 4,58 millió lakos), Novoszibirszk (1,42 millió lakos), Nyizsnyij Novgorod (korábban Gorkij,  1,35 millió lakos), Jekatyerinburg (korábban Szverdlovszk, 1,26 millió lakos), Szamara (korábban Kujbisev, 1,16 millió lakos), Omszk (1,15 millió lakos), Kazany (1,11 millió lakos), Cseljabinszk (1,07 millió lakos), Rosztov (1,06 millió lakos), Ufa (1,04 millió lakos), Volgográd (korábban Sztálingrád, 1,01 millió lakos), Perm (1 millió lakos).

Magyarországhoz viszonyítva az időeltérés: Moszkva és Szentpétervár (+2 óra), Novoszibirszk (+6 óra), Irkutszk (+7 óra), Vlagyivosztok (+9 óra)

Hivatalos nyelv az orosz, ezen kívül az avar, csecsen, baskír, burját, tatár, jakut, udmurt, komi, mari, mordvin, karjalai, kalmük, kabard nyelvek használatosak.

Etnikumok: Oroszországban a népesség összetétele igen változatos: 128 nép él a hatalmas területen. Ebből orosz: 79,8%, tatár: 3,8%, ukrán: 2%, baskír: 1,2%, csuvas: 1,1%, egyéb népcsoportok: 12,1%.

Vallás: A lakosság vallás szerinti megoszlása is igen változatos: ortodox 55%, muszlim 18%, protestáns 10%, katolikus 7%, zsidó 5%, egyéb 5%.

Gazdaság: Oroszország a világ második legnagyobb kőolaj kitermelője és exportőre, emellett a Föld szénkészletének nagy része is az orosz területről származik. Legnagyobb szénmedencéi a kuznyecki és a pecsorai. Az ipari termelés további legfontosabb ágazatai a vas, alumínium és színesfémkohászat, acélgyártás, gépgyártás, járműgyártás, kőolaj-feldolgozás, vegyipar, építőipar, fa- és papíripar, textilipar és élelmiszeripar. Az ország gazdasági és társadalmi központja, a főváros Moszkva, melynek monumentális történelmi épületei mellett egy szupermodern üzleti negyed is kiépülőben van, ami az üzleti élet központja lesz a közeljövőben. Az ipari termelés és a szolgáltató szféra mellett nagy hangsúlyt kap továbbra is, a mezőgazdaság, amelynek legfontosabb terményei a gabonafélék, a napraforgó, a burgonya, a zöldségek és a dohány. Mindemellett kiemelten fontos a halászat szerepe is.

GDP: 1 676 milliárd USD, (9 102 USD/fő) (forrás: IMF)

Hivatalos fizetőeszköz: rubel

(*Frissítve: 2011)

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése