Olaszország országinfók*

Olasz Köztársaság; olaszul Repubblica Italiana

Magába foglalja a Pó folyó völgyét, az Appennin-félszigetet és a Földközi-tenger két legnagyobb szigetét, Szicíliát és Szardíniát.
Olaszország területén enklávéként fekszik a Vatikán pápai állam és San Marino, a világ legrégibb köztársasága.

olaszorszag-terkep.gifÁllamforma: Parlamentális köztársaság
– Köztársasági elnök: Giorgio Napolitano
– Miniszterelnök: Silvio Berlusconi

Főváros: Róma (2 553 873fő);
Területe: 301 309 km2
Népesség: 60 090 430 (2009)
Népsűrűség: 199,7 fő/km2

Éghajlat: éghajlata mediterrán, azonban földrajzi fekvésének köszönhetően nagy éghajlati különbségek vannak a félsziget különböző részei között. A hőmérsékleti viszonyokat és az eső eloszlását az ország két nagy hegyvonulata – az Alpok és az Appenninek – is befolyásolja.

Természeti kincsek: szén, higany, cink, kálium, márvány, a barit, azbeszt, habkő, folypát, földpát, pirit (kén), földgáz- és kőolajtartalékok, halászat, szántóterület

Nyelv: államnyelv az olasz, de a határ menti tartományokban beszélnek németet, franciát, és szlovént is.

Vallás: római katolikus 90%, egyéb 10% (pl. protestáns, zsidó, muszlim)

Gazdaság: Olaszország a II. világháború előtt, és egy ideig még azt követően is erősen agrárjellegű ipari ország volt. Az 1950-es évek elején elindult fejlődést a Marshall-segély alapozta meg, melynek köszönhetően az évezred végére fejlett ipari nagyhatalom jött létre. Olaszország gazdasága a hagyományokra épül. Az egykori kézműipar napjainkban modern kis- és középvállalkozásokban él tovább, amelyek jelentős részt képviselnek a gazdaságban. A legjelentősebb olasz vállalatok központja Lombardiában, illetve észak-nyugaton Piemontban található; többségük Milánóban vagy Torinóban, illetve ezek vonzáskörzetében működik.

Régiók: Olaszország 20 régióból áll, az egyes régiók között jelentős életszínvonalbeli különbségek vannak. Az északi és a középső országrészen fekvő régiók általában jobb módúak, míg a déliek szegényebbek.
Legjelentősebb városok: Milánó (1 299 439 fő), Palermo (675 084 fő), Nápoly (995 171 fő), Velence (271 251 fő), Firenze (368 059 fő).

(Frissítve: 2009. szeptember)

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése