Miben térnek el egymástól az alkoholos italok?

Hogyan készül az alkohol?

Az alkoholos italok elkészítéséhez valamilyen erjeszthető cukor-alapanyagra van szükség.

A bor esetében a cukrot a kipréselt szőlőből nyerik.

  • A sör erjeszthető cukortartalma gabonamagvakból, például sörárpából, búzából vagy cirokból származik.
  • Az égetett szeszek esetében a cukor forrása az ital fajtájától függően sokféle alapanyag lehet, például:
    • A vodka esetében burgonya vagy gabona,
    • A whiskey esetében gabona, mint pl. árpa, kukorica, rozs vagy búza,
    • A tequila esetében egy Mexikóban őshonos növény, a kék agávé, 
    • A sambuca esetében pedig tiszta cukor.

Bár maga az alkohol (etanol) minden alkoholos italban ugyanaz, a felhasznált cukor fajtája és az ital elkészítésének folyamata, valamint a hozzáadott további anyagok nagyban befolyásolják az ital ízét, állagát, alkoholtartalmát és tápanyagtartalmát, így például szénhidrát- és fehérjetartalmát.

Miben térnek el egymástól az alkoholos italok?

Tudjuk, hogy sokan sokféle alkoholos italt fogyasztanak – hogy éppen milyet, azt gyakran az ital íze alapján, vagy az adott alkalomhoz illően választják meg, de étkezéskor a különböző fogások élvezetét is a hozzájuk ajánlott különböző italok segítik elő leginkább. Olyan is előfordul, hogy valakinek bár van kedvenc alkoholos itala, bizonyos alkalmakkor mégis valami mást iszik.

Az alábbiakban bemutatjuk néhány, az USA-ban is elterjedt italfajta tápanyagtartalmát. Az összehasonlító táblázat értékei 100 ml-es adagokra vonatkoznak, forrásuk az USA Mezőgazdasági Minisztériumának élelmiszer-adatbázisa

Italfajta


Energia
(Kcal/100ml)


Alkohol (v/v)


Zsír
(g/100ml)


ebből telített
zsírsav

(g/100ml)


Szénhidrát
(g/100ml)


Cukor
(g/100ml)


Fehérje
(g/100ml)


Nátrium
(g/100ml)


Sör (light)


29,0


3,9


0,0


0,0


1,6


0,1


0,2


4,0


Sör (normál)


43,0


4,9


0,0


0,0


3,6


0,0


0,5


4,0


Sör (alkoholmentes)
(az USA-ban malátaital néven ismerik)

37,0


0,0


0,1



8,1


8,1


0,2


13,0


Vörösbor


84,0


13,3


0,0


0,0


2,6


0,6


0,1


4,0


Fehérbor


81,0


12,9


0,0


0,0


2,6


1,0


0,1


5,0


Vodka


217,0


39,8


0,0


0,0


0,0


0,0


0,0


1,0


Whiskey


235,0


42,8


0,0


0,0


0,1


0,1


0,0


0,0


Gin & Tonic


119,2


16,9


0,0


0,0


6,8


6,8


0,0


10,1


Rum & Light Cola


81,2


14,9


0,0


0,0


0,0


0,0


0,1


4,2


A különféle szeszesitalok összehasonlításához az alábbi weboldalakon (angol nyelven) további, részletes információkat találhat a különböző alkoholos italok tápanyagtartalmáról:

 

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése