Mi történik, amikor alkoholt iszunk?

 

Az alkohol kihat az agyban lévő idegsejtekre is. Ez azt jelenti, hogy befolyásolja a sejtek normál működését és azt, ahogy az agy kommunikál a test összes többi sejtjével.

Az agy különböző területei más és más folyamatokat irányítanak. Az alkohol ezen területeknél sorra hatást fejt ki, és ahogy a véralkoholszint nő, úgy válnak egyre körülhatárolhatóbbá ezek a hatások.

hipotalamusz számos funkciót irányít, köztük a szexuális vágyat és teljesítőképességet. Ahogy a terület alkohol hatása alá kerül, a szexuális vágy megnő, a teljesítmény pedig csökken. A hipotalamusz ezen kívül az agyalapi mirigy hormontermelését is koordinálja. Ezen hormonok egyike az antidiuretikus (vagyis vizelet-visszatartó) hormon, mely arra szolgál, hogy a víz felszívódjon a vesékben. Az alkohol hatására az antidiuretikus hormon termelődése csökken, ami azt eredményezi, hogy a vese több vizeletet termel.

Az agytörzs az olyan automatikusan működő testi funkciókat irányítja, amilyen például a légzés, a szívritmus vagy az öntudat. Amikor az agytörzs alkohol hatása alá kerül, elálmosodunk, és függően attól, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk, akár eszméletünket is veszthetjük. Ahogy a véralkoholszint nő, kihat a szívritmusra, a légzésre és az öntudatra is, mely súlyos esetben halált is előidézhet.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése
1 2 3 4 5 6 7