Mi történik, amikor alkoholt iszunk?

 

Az alkohol kihat az agyban lévő idegsejtekre is.Ez azt jelenti, hogy befolyásolja a sejtek normál működését és azt, ahogy az agy kommunikál a test összes többi részével. 

Az agynak más és más területei irányítják a különféle folyamatokat. Az alkohol ezen területeknél sorra hatást fejt ki, és ahogy a véralkoholszint nő, úgy válnak egyre körülhatárolhatóbbá ezek a hatások.

Az agykéreg az érzékszervekből származó információkat dolgozza fel, emellett ez a terület irányítja azt is, hogyan gondolkodunk, illetve az izmok mozgását is ez koordinálja. Amikor az agynak ez a területe alkohol befolyása alatt áll, hosszabb ideig tart, míg az érzékszervektől jövő információkat feldolgozzuk, emellett veszítünk a gátlásainkból, és nem is gondolkodunk annyira tisztán.

limbikus rendszer agyunk azon része, mely az emlékezetet és az érzelmeket kontrollálja. Amikor a terület alkohol hatása alatt áll, az érzelmeink felfokozódnak – például szédülni kezdünk, vidámabbá vagy épp szomorúbbá, izgatottabbá válunk – memóriánk romlik, és elfelejtünk dolgokat.

kisagy koordinálja a finomabb izommozgásokat, beleértve azoknak az izmoknak a mozgását, melyek az egyensúlyunk megtartásában segítenek. Ahogy a kisagy alkohol hatása alá kerül, mozgásunk imbolygóvá, koordinálatlanná és bizonytalanná válhat.

 

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése
1 2 3 4 5 6 7