Mértékletes alkoholfogyasztás

Mi a mértékletes alkoholfogyasztás?

A mértékletes alkoholfogyasztásnak nincs egy általánosan elfogadott egységes definíciója. Néhányan úgy vélik, hogy ez olyan fogyasztás, ami nem okoz problémákat a fogyasztónak vagy a társadalomnak. Mások szerint, olyan tartományon belüli fogyasztás, ami maximalizálja az alkoholfogyasztás ismert előnyeit anélkül, hogy lényegesen növelné a kockázatokat.

Egy lehetséges megközelítési mód, ha megnézel néhány rendelkezésre álló általános iránymutatást és megvizsgálod, hogy azok miképp illeszkednek a saját körülményeidhez.

Ez azért szükséges, mert mindenki máshogy reagál az alkoholra. Még az is különbözhet, hogy hogyan definiáljuk az „egy ital” kategóriát. Továbbá a szokások és kultúrák is eltérőek: ami mértékletes alkoholfogyasztásnak számít az egyik országban, nem biztos, hogy ugyanúgy kerül megítélésre egy másik országban.

Több kormány is hivatalos alkoholfogyasztási irányelveket ír elő, amelyek gyakran országonként eltérőek. Íme, néhány példa, hogy egyes kormányok, hogyan definiálják a mértékletes alkoholfogyasztást:

  • Egyesült Államok/USA: két ital naponta férfiaknak, egy ital naponta nőknek – az iránymutatás szerint ezek a szintek megóvhatnak a szívbetegségtől. Náluk tizenkét uncia sör számít egy italnak.
  • Dél-Afrika: Nők esetében nem több mint két szokásos ital (340 ml vagy fél liter sör) naponta, férfiak esetén nem több mint három szokásos ital naponta.
  • Egyesült Királyság: Férfiak rendszeresen ne igyanak többet 3-4 egységnél naponta, a nők pedig ne igyanak rendszeresen többet 2-3 egységnél naponta. A „rendszeresen” minden napot, vagy a hét majdnem minden napját jelenti. Egy 440 ml-es sör 5%-os alkoholtartalommal 2,2 egységnek felel meg kalkulációjuk szerint.
  • Ausztrália: Nők és férfiak esetében nem több mint két szokásos ital (10 gramm alkohol sztenderd italonként) naponta és nem több mint négy szokásos ital egy alkalommal.
Szerinted mit jelent a mértékletes alkoholfogyasztás? Számodra mi a mérce? Mitől függ, hogy hol, mit és mennyit iszol?

Ezek általában irányvonalak, nem pedig szabályok, így mindig lesznek kivételek. Továbbá, számításba kell venned saját magadra jellemző tényezőket, mint a testsúlyod, életkorod, nemed, szedsz-e gyógyszereket és milyen az egészségi állapotod. Ne feledd, hogy az alkoholt kényelmes ütemben és mérsékelten a legélvezetesebb elfogyasztani!

A legjobb tanács talán az, hogy ismerjük a saját határainkat és beszéljünk egy orvossal, hogy megtudjuk – ha van ilyen- hogy mi a számunkra megfelelő alkoholfogyasztási szint.

Megosztás itt: print
Cikk nyomtatása
Megosztás itt: email
Cikk küldése