Közlekedj okosan Romániában!

Közlekedés autóval:

Románia az elmúlt években, és legfőképpen az EU-csatlakozást követően jelentős infrastrukturális fejlesztéseken ment keresztül, és a jövőre vonatkozóan is látványos fejlődést prognosztizálnak. Bár egyelőre kevés az autópálya, és a közutak minősége nyugat-európai mércével nagyon gyenge, a fejlődési folyamat elindult, ezért manapság már autóval is gond nélkül lehet közlekedni. Magyarország szempontjából az aradi határátkelőtől Erdélyen keresztül egészen Bukarestig megépülő A3-as jelzésű autópálya megszületése a legjelentősebb, amelynek az országhatár és Kolozsvár közötti szakaszát jelenleg már építik. Az A1-es autópályát Arad felé fogják megépíteni, és ez a magyar oldalon húzódó M43-as autópályával az észak–dél irányú kereskedelmi forgalom egyik legfontosabb útvonalává válhat.

Bukarest ParlamentSebességkorlátozások:
– lakott területen: 50 km/h
– lakott területen kívül: 90 km/h
– európai utakon: 100 km/h
– autópályán: 130 km/h

Úthasználati díjak:
Romániában az utak használatáért – nem csak az autópályán – fizetni kell (rovinieta). A személygépkocsival történő utazás esetén az országba való belépéskor be kell szerezni az úthasználati matricát.
Fontos! Mindenképpen vásároljunk rovinietát, nagyon komolyan számon kérik, és tetemes bírságra számíthat, aki bliccel.

Az autópálya-matrica vásárlása minden gépjárműre kötelező, kivéve a két- és háromkerekű motorkerékpárokat. A matrica lehet egy évre szóló a belföldi járművek esetében, illetve hétnapos (3 EUR), harmincnapos (7 EUR) és egyéves (28 EUR) időtartamú a külföldi járművek részére.

Biztonsági előírások:
A 22 milliós román társadalom több mint 10%-a rendszeres alkoholfogyasztó, ezért a hatóságok igen szigorúan büntetik a legcsekélyebb mennyiségű alkoholfogyasztást is az utakon.
A román közlekedési jogszabályok tiltják az alkoholos állapotban való gépjárművezetést. Ez azt jelenti, hogy hazánkhoz hasonlóan a „zéró tolerancia” elve van érvényben. Személygépkocsit csak 18 éven felüli személy vezethet. 12 éven aluli gyermekek nem utazhatnak a személygépkocsi első ülésén. A román KRESZ változásaival, közlekedési szabálysértések helyi kezelésével kapcsolatban a Külügyminisztérium összefoglaló anyagában található részletes információ.

Utazás repülőgéppel:
Repülővel a román főváros, Bukarest a legtöbb európai nagyvárosból 2 óránál rövidebb idő alatt elérhető, Budapestről pedig mindössze 50 percet vesz igénybe az út.

Románia nagyobb, nemzetközi repülőterei: Bukarest, Kolozsvár, Temesvár.

Utazás vasúton:
Romániában igen kiterjedt a vasúthálózat – a román vasúttársaság a legtöbb nagyváros és turisztikailag fontos pont között üzemeltet vonatokat. Emellett nemzetközi járatok is szép számmal közlekednek Romániába. Utazás előtt érdemes az interneten kutakodni, ahol Románia vasúti térképe, illetve menetrendkereső is elérhető, sőt akár jegyet is lehet előre foglalni.

Beutazási feltételek, vámszabályok:
Magyar állampolgárok az Európai Unió területén érvényes feltételek mellett utazhatnak be Romániába, útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal. A román határrendészet kérheti, hogy mutassák be az utazás időtartamára a megélhetéshez szükséges biztosítékot (napi 100 euró, kereskedelmi szállásfoglalás vagy más lakhatási lehetőség igazolása). A két ország között létező, a sürgősségi egészségügyi ellátást is szabályozó egyezmény értelmében a két ország egyik állampolgárának sem kell egészségbiztosítást felmutatnia.

Vámelőírások:
Románia EU-tagsága révén, a határállomásokon formális vámellenőrzés nincs. Ugyanakkor a romániai beutazáskor figyelembe kell venni, hogy itt is érvényes a legtöbb, a Magyarországra való beutazáskor érvényes vámelőírás. Beutazáskor legfeljebb 10 000 dollár értékű valutát lehet készpénzben az országba vinni. A bevitt összeget be kell jelenteni, ugyanis kifelé csak a bevitt értéknek megfelelő összeget lehet kihozni. A 10 000 dollárt meghaladó összegeket csak banki átutalás révén lehet bevinni Romániába.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése