Közlekedj okosan Csizmaországban!

Jó hír:
Olaszország közúti úthálózata rendkívül fejlett. Az úthálózat teljes hossza 309 044 km, amiből 6400 kilométernyi az autópálya. (1952-ben még mindössze 552 km autópálya volt.) Az autópályák többségét állami társaság üzemelteti, de néhány magántársaság kezében van. A sztrádák úthasználat díja az európai átlagnál magasabb, a fizetés kapus rendszerben működik és a megtett út függvényében kell fizetni: egy 100 km-es szakasz átlagdíja 5 euro. Érdemes figyelni arra, hogy az autópálya kijáratokat gyakran csak az utolsó pillanatban jelzik, ezért mindig érdemes előre tervezni és figyelni.

Fontos információ:
– az EU tagországok vezetői engedélye elfogadott

Sebességhatárok:
Autópályán: 130 km/h,
‘A’ jelzésű főútvonalon: 110 km/h,
‘B’ jelzésű főútvonalon és a kisebb utakon: 90 km/h,
Városi bekötőutakon: 70 km/h,
Lakott területen: 50 km/h.

Szonda:
Az ittas vezetést a törvény 0.5 mg/ml véralkoholszint felett bünteti. Ezt a szintet 0.8 mg/ml-ről csökkentették le. Az ittas, illetve egyéb bódító szer alatti állapotban való gépjárművezetés tilos. Jóllehet szabálysértés megállapítására csak 0,8 mg/ml véralkoholszint felett kerül sor, baleset esetén azonban bármilyen mértékű véralkoholszint súlyos megítélés alá esik.

Büntetési tételek a törvényi ajánlás szerint:
0,5 g/l -0,8 g/l = 500-tól 2000 euróig terjedő pénzbüntetés és a jogosítvány 3-tól 6 hónapig történő felfüggesztése.
0,8 g/l – 1,5 g/l = 800-tól 3200 euróig terjedő pénzbüntetés, 3 hónapos börtönbüntetés, illetve a jogosítvány 6-tól 12 hónapig történő felfüggesztése.
1,5 g/l felett = 1500-tól 6000 euróig terjedő pénzbüntetés, 6 hónapos börtönbüntetés, illetve a jogosítvány 1-2 évre történő felfüggesztése.


Biztonsági előírások

  • Olaszországban a biztonsági öv használata minden utasnak kötelező. A 12 éven aluli, 150 cm-nél alacsonyabb gyerekeknek kötelező a magasságuknak és testsúlyuknak megfelelő biztonsági ülés használata. A három éven aluli gyermekeknek biztonsági gyerekülésben kell utazniuk.
  • A motorbicikliken bukósisak használata kötelező.
  • A “zöld kártya”, azaz nemzetközi biztosítás továbbra is szükséges.
  • Az autópályákon különösen ügyelni kell a 130 km/h sebességkorlátozásra, mivel a gyakori balesetek miatt a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabály betartását. Az olasz vezetőkről általában elmondható, hogy mind a közutakon, mind lakott területen dinamikusan vezetnek, sokszor túllépve az előírt sebességet.
  • A kijelölt sebesség túllépése vagy a sebesség nem megfelelő megválasztása egy közlekedési baleset esetén megalapozhatja a szabálysértés vagy bűncselekmény megállapítását. 
  • A téli hónapokban Olaszország hegyi útjain kötelező a hóláncot az autóban tartani, amit, ha az útviszonyok indokolják, fel kell szerelni.
  • Az elakadásjelző háromszög és láthatósági mellény kötelező tartozék.
  • Tompított fény használata kötelező: autópályán, autóúton, a rossz látási viszonyok között, az alagutakban.
  • Mobiltelefont vezetés közben csak kihangosítóval lehet használni.
Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése