Közlekedj okosan Csehországban!

Mivel Csehországban 3,4 millió személygépkocsi fut, nem túlzás azt állítani, hogy a csehek erősen motorizált nemzetnek számítanak. Csehországban valódi élmény gépkocsival közlekedni. Igaz, annak ellenére, hogy a közúti hálózat teljes hossza 54 900 km, ebből igen kevés számít autópályának. Ráadásul a mindössze 700 km-es gyorsforgalmi út és autósztráda sokszor rázós, bár az országutaknál így is gyorsabb haladást biztosít. Az autóutak viszont kiválóak, és gyakran igen szép tájakon vezetnek át. Ráadásul Csehországban a kátyú is kevésbé ismert fogalom, mint nálunk.

Kiemelt KRESZ-szabályok:

  • Kötelező a biztonsági öv használata.
  • Egész évben, egész nap használni kell a tompított fényszórót.
  • Gyermekeket (150 cm vagy 36 kg alatt) minden rendű úton kizárólag autós gyermekülésben szabad szállítani.
  • 18 év alatti kerékpárosok számára kötelező a bukósisak viselete.
  • A vezetés közbeni mobiltelefonálás bírságot – 50–90 eurós büntetést – von maga után.

A KRESZ nagy általánosságban a magyar (európai) szabályoknak megfelelő. A büntetések viszont az átlagnál keményebbek. A helyi rendőröket nem az engedékeny típusból válogatták, ezért ne alkudozzunk, vitatkozzunk, érdemes inkább fizetni.

villamosGyorshajtás esetén a megengedett sebességkorlát csekély mértékű túllépésekor (lakott területen 20 km/h-ig, azon kívül 30 km/h-ig) többnyire 500–2000 cseh korona (20–70 euró) között mozog a bírság mértéke.

Sebességkorlátozások: pihenő- és üdülőövezet: 30 km/h, városon belül: 50km/h, országút: 90 km/h, autóút: 110 km/h, autópálya: 130km/h.

Baleset esetén fontos tudni: minden balesetnél, függetlenül attól, történt-e személyi sérülés vagy sem, mindig rendőrt kell hívni.

Segélyhívó számok:

  • autós segélyhívó szám: 123
  • rendőrség: 158
  • mentők száma: 155

Alkohol és függőséget okozó szerek fogyasztása: Csehországban a zéró tolerancia elvét követik az alkohol és más függőséget okozó szerek vezetés előtti, közbeni fogyasztása esetén. Ha ezek közül bármelyik kimutatható a vezető vérében, akár 3 éves szabadságvesztésre és 25 000–50 000 cseh korona (900–1800 euró) bírságra lehet számítani.
Az Európában már megszokott módon a magas üzemanyagár és büntetések mellett egyéb járulékos költségekkel is terhelik az autópályákon utazókat.

Útdíjak: A Cseh Köztársaságban 2010. február 1-jétől némileg megváltoztak az útdíjfizetés szabályai. A személygépjárművekhez továbbra is matricát kell vásárolni a benzinkútnál, a postán és a határátkelőhelyeken, a 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú teherjárművek után elektronikusan kell az útdíjat leróni. Újdonság viszont, hogy a pénteki napokon 15-től 21 óráig jóval magasabb díjak vannak érvényben, mint a hét többi napján és más időszakokban.
A Szlovákián keresztül érkezők már a szlovák határon beszerezhetik a Csehországban érvényes matricát, amit a rajta szereplő instrukció alapján kell elhelyezni a gépkocsi szélvédőjén. Előtte, a megjelölt helyen fel kell tüntetni a gépkocsi forgalmi rendszámát. Felragasztás vagy kitöltés nélkül nem érvényes.

Parkolás: A parkolás a nagyvárosokban Budapesthez hasonlóan nem egyszerű feladat. Egy szabály, amit célszerű betartani: válasszuk a fizetőparkolót, mert ellenkező esetben szabálytalan parkolás esetén kerékbilincsre számíthatunk.

A cseh főváros megközelítése nem csupán gépkocsival lehetséges.
Budapestről naponta két autóbuszjárat indul Prágába Győr, Bratislava és Brno érintésével. A járatokat csak a két ország viszonylatában lehet igénybe venni, azaz a járatok belföldi és Szlovákiába való utazásra nem vehetők igénybe!

A cseh városok közül Prága Budapestről légi úton is megközelíthető. Prága nemzetközi repülőterére (Ruzyně – ejtsd: ruzinye) Budapestről és a világ más nagyvárosaiból is érkeznek gépek. A repülőtérről 10 percenként közlekedő csuklós busszal (normál menetjeggyel) 15 perc alatt elérhető a Dejvická metróvégállomás, ahonnan 10 perc metrózás után a város szívében találjuk magunkat.

Prágai tömegközlekedés: A tömegközlekedési eszközök menetrend szerint közlekednek. Menetjegyeket a nagyobb jegypénztárakban és a sűrűn elhelyezett (pénzt soha el nem nyelő) automatákból is lehet vásárolni. Nem érdemes „bliccelni”. Az ellenőrök bárhol és bármikor feltűnhetnek. Jelenlétükre nem hívják fel a figyelmet. A járműveken, mint bárhol a világon, itt is előfordulnak zsebtolvajlások. A kellemetlenségek megelőzése érdekében mindig húzódjunk a járművek belsejébe, és lehetőleg ne beszéljünk egymással túl hangosan – az idegen nyelvet használók mindig és mindenütt kedvenc célpontjai a zsebtolvajoknak

Prága “6-os villamosa” a 22-es. Érdemes rá felszállni, és végigutazni az amúgy jó hosszú útvonalat, gyönyörködve a város szépségeiben.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése