Közlekedj okosan az USA-ban!

Közlekedni az Egyesült Államokban, nem is olyan félelmetesen nehéz, mint amilyennek az első látásra tűnik.

highway.jpgMár csak azért sem, mert az USÁ-ban általában hasznos autót bérelni – a gépkocsit idehaza is lefoglalhatjuk -, és ha már ezt tesszük, GPS-t is érdemes hozzá kérni, amivel már meg is oldottuk a tájékozódást. De a helymeghatározó nélkül is jól el lehet boldogulni. Az olyan nagyvárosok, mint New York és Los Angeles eleinte okozhatnak ugyan fejtörést, de némi helyismeret után, térképpel, itt is könnyen eligazodhatunk. New York ráadásul azon kevés nagyváros közé tartozik, ahol a tömegközlekedés a legjobb megoldás. New York City-ben a metró kártya használata a legcélszerűbb és leggazdaságosabb, amivel akár 20%-os megtakarítást is elérhetünk. A metrókártyák ráadásul a helyi buszokra is érvényesek.
Az Egyesült Államokat amúgy is sokféleképpen lehet bejárni. A legmerészebbek motorral vagy kerékpárral is próbálkozhatnak – a motorozás szerelmesei akár Harley-Davidsonokat is kölcsönözhetnek az igazán nagy élményt ígérő útra.

Repülővel
Ha nagyobb távolságokat tervezünk megtenni az Államokon belül, mindenképp érdemes az igen fejlett és nem is drága belföldi légi közlekedést választani. Gyakorlatilag minden nagyobb település saját repülőtérrel rendelkezik. Megdöbbentő, de az USA-ban a repülőterek száma: 14 695!!

Vonattal
A vasúti közlekedés minősége kielégítő, de ezt az igen olcsó utazási módot csak azoknak javasoljuk, akiknek rengeteg idejük van az útra. A jegyet minél előbb lefoglaljuk, annál olcsóbb.

Távolsági busz
Az egész országot átszeli, a távolsági busz hálózat. A főbb társaságok a Peter Pan Bus, és a Greyhound. A jegyárak olcsók, gyakran akciókkal csábítják az utasokat.

Autóval
A széles és általában igen jó minőségű utaknak köszönhetően, az egész ország autóval is jól bejárható.
traffic-new-york.jpgAz Egyesült Államokban a közutak hossza: 6 370 031 km. Az USA nagyvárosainak 90%-át, 690 000 km hosszú, gyorsforgalmi-úthálózat köti össze. Akad olyan út, amelyen hatalmas távolságokat is megtehetünk: ilyen például a 95-ös, amely New Yorktól Floridáig vezet. Az autópályák többsége fizetős.
Utazás előtt ajánlatos a nemzetközi jogosítvány beszerzése, mert ennek hiányában, több államban is megtilthatják az autóvezetést.
Az autóbérlés olcsóbb, mint Európában és rendkívül egyszerű. Ugyanakkor ügyelnünk kell arra, hogy a kölcsönzők, a bérlet idejére, 200-1000 dollár közötti kaucióval is megterhelik hitelkártyánkat. Arról is tájékozódnunk kell, hogy milyen biztosítás van az autón – a legtöbb autókölcsönző a biztosítási díjat is beleszámítja a költségekbe. A konszolidált árak ellenére, annak, aki hosszabb időt szeretne tölteni az USA-ban, ajánlott a használt autó vásárlás – majd értékesítés.
A közlekedési szabályok az európaihoz hasonlóak, azaz a jobb oldali közlekedés van érvényben. A távolságok viszont mérföldben vannak megadva, ami elsőre furcsa lehet az európai utazó számára. Az átváltási arány: 1 mérföld = 1,6 km
Az USÁ-ban is érdemes figyelmesen közlekedni, márcsak azért is, mert minden államban más-más sebesség határok vannak érvényben.

New York államautópálya
városban
65 miles, azaz mérföld
30 miles
Nevada állam (Las Vegas)autópálya
városban
75 miles
25 miles
California államautópálya
városban
70 miles
25 miles

A sebességkorlátozást melegen ajánlott betartani, mert a helyi rendőrök igen komolyan veszik a sebesség túllépést és igen magas bírságot szabhatnak ki. Ráadásul a jogosítvány sincs biztonságban. Figyelem! A sebességhatár ugyanazon az autópályán haladva is változhat, ha átlépjük az államhatárt! Az autópályák átlagosan négy sávosak.

A megengedett véralkoholszint, az egyes államoktól függően átlagosan 0,8/1,0 mg/ml között mozog. Az ennél nagyobb alkoholszintet rendszerint előállítás követi.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése