Közlekedj okosan a Kanári-szigeteken!

A Kanári-szigetekre leginkább charterjáratokkal juthatunk el, bár a fapadosok és a spanyol légitársaságok menetrend szerinti járataival is célhoz érhetünk.

Repülőterek:
Tenerife és a Kanári-szigetek jó összeköttetésben áll a világ nagy részével, rendszeres csatlakozásokkal a madridi nemzetközi reptérrel és közvetlen járatokkal a legtöbb európai repülőtérre.
Északi reptér (Los Rodeos): Tenerife északi repülőtere elsősorban a belföldi járatok számára.
Déli reptér (Reina Sofia): A legnyüzsgőbb repülőtér Tenerife repterei közt, a Reina Sofia kezeli a legnagyobb turistaforgalmat.

titsabus.jpgTömegközlekedés:
A szigeten a tömegközlekedés rossz minőségű. A Tenerifén üzemelő busztársaság neve TITSA. Sajnos már a cég weboldalán is lehetetlenség eligazodni, ezért ehhez egy kis segítséget nyújtunk.
A társaság buszait zöld színükről lehet felismerni, a helyiek La Guaguának hívják. Jegyet a buszvezetőnél vehetünk, vagy előre megvásárolt bonót válthatunk (bérlet), ami 12,00 euró értékben leutazható.

A tömegközlekedés helyett rövid távon mindenképpen érdemes a taxit választani, mivel saját autóval szinte lehetetlen parkolni: taxiként kizárólag kék tetejű fehér Mercedesek fuvarozzák az utasokat. Ami érdekes a szigeten, hogy itt nem az utcanevek alapján tájékozódnak az emberek, hanem a saját névre keresztelt épületek alapján. Mivel gyakorlatilag minden épületnek van neve, még a taxisofőrök sem igazán ismerik az utcaneveket!

A nagyobb túrázások során mindenképpen érdemes autót bérelni, mivel így a leggyorsabban és legkényelmesebben juthatunk el például Puerto de la Cruzba, a Loro Parkba vagy a Teidére. Az autóbérlés feltétele a 25 éves életkor.

Közlekedés gépkocsival
Szerencsére a Kanári-szigetek úthálózata kiváló, eltévedni szinte lehetetlen az egyértelmű táblázottság miatt.
A Kanári-szigeteken több autópálya is van, melyek zöme Gran Canarián található. A szigetet átszövő utak érintik a repteret és a fővárost is. Ezek az utak a GC1, a GC2, és a GC31 jelzésűek, emellett vannak kétszer kétsávos autópályák is, ezek a GC4 és a GC5 jelzést kapták.
A benzin, a dízel, illetve 95-ös és 98-ás oktánszámú ólommentes üzemanyag mindenhol kapható – ára is elfogadható, és szerencsére a rendőrök is igen segítőkészek. Szabálytalankodni ennek ellenére nem érdemes, a tekintélyes büntetések miatt.

Sebességkorlátozás:
Városban: 50 km/h
Országúton: 90 vagy 100 km/h
Autópályán: 120 km/h

A spanyol közlekedésrendészet – policía de tráfico – mozgó civil járművekből és taxikból is használ trafipaxot. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet. Ha utóbb a felülvizsgáló bíró a rendőrségi bizonyítékokat nem találja elegendőnek, a bírság részben vagy egészében visszatérítésre kerülhet. E célból legalább három héttel a bírság után a budapesti spanyol nagykövetségen kell jelentkezni.

Biztonsági előírások
A biztonsági öv használata az első és a hátsó ülésen utazóknak is kötelező.
Vezetés közben csak a kezeket szabadon hagyó telefonálási rendszerek használhatók (kihangosító).
Alkoholfogyasztást követően vezetni tilos. A megengedett véralkoholszint 0,25 mg/l. Mind nappal, mind éjszaka gyakoriak a közúti ellenőrzések. Az ittas vezetés az 1,2 g/l-nél magasabb alkoholszint esetén már bűncselekménynek számít!

Gran-Canaria1.jpgKikötők
A tengeri hajóforgalom nagy része, belföldi és nemzetközi kompok, óceánjárók és teherhajók is a sziget északi kikötőjét, Santa Cruz de Tenerifét használják. A legtöbb importárunak ide kell érkeznie, és itt is vámkezelik, mielőtt továbbvinnék. Több kisebb kikötő is van a szigeteken, például Los Cristianos, ahonnan komp jár át a közeli La Gomera szigetére. Gran Canaria legfontosabb kikötője Port of La Luz, Las Palmas de Gran Canaria városában. Az ipari export leginkább Arguineguín’s kikötőbe érkezik, míg a személyszállítás fontos pontjának számít a La Luz és a Las Nieves kikötő.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése