Közlekedj angolosan!

Közúti közlekedés az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban a többi európai országgal ellentétben, a baloldali közlekedés szabályai vannak érvényben. Ennek megfelelően mindig a belső (a jobboldali) sávban előzzünk! Érdemes odafigyelni, hogy éppen hol közlekedünk, mert Nagy-Britannia úthálózatának minősége nagyban különbözik a nagyvárosok környékén, illetve a vidéki, kisebb városok között. A Magyarországon megszokottól eltérően, a kereszteződéseknél nincs általános elsőbbségadási szabály: a legtöbb kereszteződésben jelzik, kinek van elsőbbsége.

M6.jpgA többi európai ország gyakorlatával ellentétben, a szigetországban nem km/h-ban adják meg a megengedett sebességi értékeket, hanem mérföldben. Ez legalább annyira szokatlan lehet, mint a baloldali közlekedés, ezért érdemes erre is külön odafigyelni.

Az Egyesült Királyságban csak néhány út, csatorna és híd használatáért kell útdíjat fizetni. Az autópályák közül is csak egyetlenegy, amelyiken kell útdíjat fizetni, és ennek az útnak is van olyan alternatívája, amely ingyenes. Az M6 Toll Road, azaz M6 fizetős út – az M6-os 4-es elágazásától a 11a becsatlakozásig fizetős: 4 font a díj 06:00-23:00 óra között, és 3 font minden egyéb időszakban. Az M6-os kettéválik a 4-es elágazásnál, majd újra összeér a 11a-nál. Ha az eredeti M6-os útvonalat használjuk, akkor ebben az esetben nem kell fizetni. Az autópályákon különösen ügyelni kell a 112 km/h sebességkorlátozásra, mivel a gyakori balesetek miatt a rendőrség és számtalan traffipax szigorúan ellenőrzi a szabály betartását.

Londonban meg kell fizetni a belvárosi behajtás árát. A Cityben a forgalomtorlódási díj, egy olyan 8 fontos napidíj, amit azoknak kell megfizetniük, akik be akarnak hajtani London belvárosába hétfőtől péntekig 07:00 és 18:30 óra között. A díjat azért vezették be, hogy csökkentsék a forgalmat, és növeljék a londoni tömegközlekedés fejlesztésére fordítható pénzösszeget.

Sebességkorlátozás
Autópályán: 70 mf/h azaz 112 km/h,
Országúton: 60 mf/h azaz 96 km/h
Lakott területen: 30 mf/h azaz 48 km/h.

Biztonsági előírások
Az angliai törvények előírják, hogy az autóban ülő utasoknak be kell kötniük a biztonsági övet. A vezetőt büntetik meg, ha az autóban ülők nincsenek bekötve. Különösen igaz ez a 14 évesnél fiatalabb gyerekekre. A biztonsági öv használatára vonatkozó szabályok megszegése 30 font helyszíni bírságot von maga után, de amennyiben az ügy bíróság elé kerül, a büntetés mértéke elérheti az 500 fontot is.

A motorkerékpár vezetőjének és az utasának egyaránt kötelező a bukósisak használata!

A közlekedési szabálysértések, bűncselekmények, balesetek esetén, az intézkedő rendőr az eset súlyosságától függően azonosítás végett elkérheti a gépjárművezető jogosítványát. Alkoholos, vagy kábítószeres befolyásoltság gyanúja esetén, a jármű vezetőjét előállíthatják, laboratóriumi vizsgálatot végezhetnek. Az ittas vezetés Nagy-Britanniában súlyos bűncselekménynek számít, és akár börtönbüntetést is vonhat maga után.

A legális alkoholmennyiség Nagy-Britanniában 80mg alkohol / 100ml vér, vagy 35mg alkohol / 100ml lélegzet.
A maximum büntetési tétel, amit az ittas vezetés maga után vonhat, 6 hónap szabadságvesztés, ezen felül 5,000 font pénzbüntetés és a vezetői engedély bevonása minimum egy évre. Bevonni a jogosítványt az Egyesült Királyságban csak bírói ítélet alapján lehet, ezért itt még hozzá kell számolnunk akár 500 fontos bírósági díjat is.

london1.jpgBiztosítás
A “zöld kártya”, azaz a nemzetközi biztosítás az Egyesült Királyságban továbbra is szükséges a külföldi állampolgárok gépjárműveire.

Parkolás
Nagy-Britanniában a parkolás rendkívül bonyodalmas folyamat. Mivel rengeteg, különböző szabályt kell figyelembe venni, igen nehéz kitalálni, hogy hol parkolhatunk szabályosan. De mindenképpen érdemes erre is kiemelt figyelmet fordítani, mert azokat a területeket, ahol tilos parkolni, vagy amelyek kimondottan a helyi lakosok számára vannak fenntartva, szigorúan ellenőrzik, és a bírságok összege igen magas lehet.

Egyéb fontos információk

  • Lakott területeken tilos a duda használata 23:30 és 07:00 óra között.
  • EU tagországok vezetői engedélye elfogadott, egy évig használható az országban.
  • Elakadásjelző háromszög és láthatósági mellény kötelező tartozék.
  • Mobiltelefont vezetés közben tilos használni. Ha telefonálnia kell, álljon félre.
  • Tompított fény használata kötelező: rossz látási viszonyok között, illetve autópályán és országúton.
Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése