A Dél-afrikai Köztársaságba látogatóknak érdemes felkészülniük az utazás előtt. Az afrikai kontinens legdélebbi csücske ugyanis mindenféle szempontból jelentősen különbözik a világ többi táján megszokottól.

Cape_Town_N2.jpgEurópából Johannesburgba a Lufthansa, a KLM és a South African Airwayssel repülhetünk. Az utazás körülbelül 10 óra. Számolni kell időeltolódással is a magyar utazóknak, de csak az ország bizonyos részeiben, ahol +1 órával kell kalkulálni. A hosszú repülőút után, már a reptéren érdemes autót bérelni, amivel a legegyszerűbben közlekedhetünk az országban. A tömegközlekedés még a nagyvárosokban is kezdetleges szinten van, ezért az autókölcsönzők paradicsoma az ország. A városokban a repülőtereknél az autókölcsönzők nagy hálózata működik.

Autóbérléshez szükséges dokumentumok:

 • érvényes útlevél
 • érvényes nemzetközi jogosítvány
 • hitelkártya (fedezetként akkor is szükséges, ha az utas Magyarországon előre fizetett)

A helyi közlekedési szabályok nagyban eltérnek a Magyarországon megszokottól, így érdemes különösen figyelni a közutakon.

A legfontosabb, hogy az autók jobbkormányosak. A brit örökségnek köszönhetően a közlekedés is a szigetországban megszokotthoz hasonló. A főbb útszakaszok infrastruktúrája átlagos, európai szinten van. Ennek ellenére viszont a 198 000 km hosszú közúthálózat harmada rendelkezik szilárd burkolattal. A nagyvárosok minőségi autópályával vannak összekötve, melyek mindegyike fizetős. A díjak 2.5 és 46 dél-afrikai rand között mozognak, melyet 26-tal kell szorozzuk, hogy forint árfolyamot kapjunk. Érdemes már a repülőtéren beszerezni, egy, az útjelzéseket és útdíjakat tartalmazó katalógust, így nem érheti sehol meglepetés az utazót. Az útdíjakat hitelkártyával és kézpénzzel is fizethetjük. Az alsóbb rendű utak minősége sajnos többnyire kifogásolható. A legtöbb vidéki részen kizárólag földúton közlekedhetünk, ahol a borzasztó útminőség mellett rengeteg állat, tehenek, antilopok is gyakori vendégek. A balesetveszély különösen a kivilágítatlan területeken, éjszaka kiemelt. Autóval való közlekedés esetén szükséges a nemzetközi (EU) jogosítvány birtoklása. Tilos vezetés közben kihangosító szett nélkül mobiltelefont használni. Kötelező a biztonsági öv használata, melynek elmulasztása esetén kemény bírságra számíthatunk.

448747052_dfd9f6cdd5_o.jpgA Dél-afrikai Köztársaságban az ittas vezetést az elmúlt években még súlyosabban büntetik. A helyi hatóságok 8 ezrelékről 5 ezrelékre csökkentették a megengedett véralkohol szintet, hogy így szorítsák vissza a közúti halálesetek számát. A tömegközlekedés és taxik sofőrjei számára ez az érték 2 ezrelék. Akit ittas vezetésen kapnak, hat évig terjedő szabadságvesztéssel, 120.000 rand pénzbírsággal, vagy mindkettővel sújthatják.

A Dél-afrikai Köztársaságban a jobbkormányos autók és a baloldali közlekedés ellenére a távolság és sebesség mértékegysége a kilométer.

Az általános sebességhatárok:

 • autópályán: 120 km/h
 • autóúton: 100 km/h
 • városban: 60 km/h

A bűnözés burjánzik az országban, főleg a nagyvárosokban, emiatt gyakoriak az autósok ellen irányuló bűncselekmények. Ha gépkocsival közlekedünk az országban az általános KRESZ szabályok mellett, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni.

 • Mindig tartsa zárva az ajtókat és felhúzva az ablakokat! Zárjon be mindent, beleértve a naptetőt és a csomagtartót, akármilyen rövid időre is távozik az autótól!
 • Soha ne hagyjon csomagot vagy személyes holmit az autó utasterében!
 • Sose vegyen fel stoppost, óvakodjon a kéregetőktől, árusoktól a piros lámpáknál.
 • Amikor meg kell állnia, mindig tartson akkora távolságot az előző kocsi mögött, hogy szükség esetén el tudjon hajtani.
 • Ha valaki információt kér Öntől, legfeljebb csak résnyire húzza le az ablakot.
 • Előre tervezze meg az útvonalat, és mindig legyen elegendő készpénze és benzine.
 • Használjon térképet vagy GPS-t, és ha bármi probléma felmerül, lépjen kapcsolatba a rendőrséggel.
 • Ha fenyegetve érzi magát, folyamatosan nyomja az autó kürtjét.

Ha az autóbérlés helyett mégis az autóbuszos közlekedést választjuk, három nagy társaság ajánlataiból válogathatunk. A Greygound, Intercape és Translux buszaival át lehet utazni az ország nagy részét, ami a hatalmas távolságoknak köszönhetően meglehetősen időigényes. Egy jegy ára Johannesburgból Fokvárosba (1434 km) kb. 375 rand. Ugyanennyibe kerül a jegy Fokvárosból Durbanba (1542 km).

Bár a vasúti közlekedés a legolcsóbb lehetőség az országban, nagyon kevesen használják, hiszen még a buszos közlekedésnél is lassabb. Az út Johannesburgból Fokvárosba 27 óráig tart (busszal 19 óra). A teherszállítás döntő részét viszont a 85%-ban villamosított vasút bonyolítja. A vasútvonalak hossza 23 800 km.

Ha nincs időnk kivárni a vonatot és a buszt, de az autó is lassú igényeinkhez, akkor érdemes megfontolni a drágább ám sokkal gyorsabb és színvonalas légi közlekedés ajánlatait. Az ország 143 repülőtere közt számos nemzetközi repülőtér is található, a legnagyobb forgalmú Johannesburgban van.

A nagyobb városok között a belföldi repülőjáratokkal való közlekedést javasoljuk.
Összehasonlításképpen a menetidő repülővel és autóval a nagyobb városok között:

Fokváros – Johannesburg: 2 óra / 15 óra
Fokváros – Durban: 2 óra / 18 óra
Fokváros – Pretoria: 2 óra / 16 óra
Fokváros – Port-Elisabeth: 1 óra / 7 óra

Ha kisebb távokra indulunk, akkor érdemes kerékpárra ülni. A Dél-afrikai Köztársaságban nagyon népszerű a kerékpározás, mellyel apró utakon gyönyörű helyekre lehet eljutni. A városok nagy részében szervizek és kölcsönzők működnek. Az egyetlen feltétel a jó kondíció, ugyanis a kerékpárosokra sok domb és dombocska vár. Ezen kívül az egyetlen akadály a sokszor orkánszerű szél lehet.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése

Közlekedés Dél-Afrikában