Életszerű, játékos, mégis erős üzenetet ad át az alkohol veszélyeit bemutató Badily drámapedagógiai előadás

Judit extrovertált, harsány lány, az osztály vagány csaja, akit elragad a bulizás. Egyre többet és gyakrabban iszik, majd hirtelen tönkremegy az élete. Egyedi eset? Sajnos nem. 18 év alatt tilos az alkoholfogyasztás? Határozottan igen. A 15 – 16 éves korosztály 39%-a az elmúlt egy hónapban legalább egyszer részegre itta magát? A kutatások szerint igen. Lehet ezzel a témával a középiskolásokat bevonva, hatékonyan foglalkozni? A Dreher Sörgyárak és közel 2000 diák szerint igen. A Badily drámapedagógiai előadássorozata 3 éve fut folyamatosan növekvő népszerűséggel.

Újszerűen, eredményesen

A Dreher Sörgyárak 2 éve gondolt egy merészet és nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy gondolatébresztő és interaktív módon tudjon hatni az alkoholfogyasztás szempontjából legveszélyeztetettebb korosztályra: a középiskolásokra.

 

Az Ésszel Iszom felelős alkoholfogyasztást népszerűsítő programjának keretein belül a vállalat egy speciális színdarabbal állt elő, amely az egyéni felelősség kérdéseit dolgozza fel a drámapedagógia módszereivel. Egy friss felmérés szerint a fiatalok 78%-a napi 3 óránál többet internetezik, ezért az intenzív élményhez a dráma mellett a közösségi média eszközeit hívták segítségül.

Insta sztori

A Kecskeméti Színjátszó Műhellyel és a HoTrio Színtársulattal közösen létrehozott Badily című színdarabot középiskolai tanórákon, tanítási időben, egy konkrét sztorin keresztül mutatják be. A diákok a darab előtt egy héttel speciális házi feladatot kapnak: követniük kell a főszereplő karakter Kirschbaum Judit Instagram-csatornáját. Így mire a főszereplő besétál a tanterembe, már többet tudnak róla, mint saját maga. Látják, hogyan bulizik és azt is, hogy nem keveset. Az előadás során pedig megélhetik és átérezhetik Judit korábbi döntéseinek súlyát, amikor hirtelen minden megváltozik.

 

 

Élménydús és játékos határfeszegetés

A Badily célja nemcsak az elementáris hatás, hanem a közös játékos feldolgozás. Hogy az előadások keretében az osztályokban interaktívan értékeljék a kialakult helyzetet és vitatkozzanak a felelős és a felelőtlen alkoholfogyasztás kérdéseiről.
„A legveszélyeztetettebb korosztályt, a középiskolásokat szólítjuk meg. A jövő megváltoztatásához a jelenben kezdtünk el új eszközöket, formákat és fogalmakat határfeszegetően használni. A program láthatóan bejött, eredményességét azóta közel 2000 diák igazolta vissza, ezért több újdonsággal is készülünk az új szezonra” – foglalja össze a program sikereit Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak Vállalati kapcsolatok vezetője.

Részeg szemüveg segíti a „tisztánlátást”

Az Ésszel Iszom program attitűdváltoztatási igyekezete folyamatosan hozza az eredményeket. A Badily 2017 végéig 25 középiskolai osztályhoz, 2018-ban pedig további 40 osztályhoz jutott el. 2019-ben nemcsak a partneriskolák köre nő 60-ra, hanem egy frissített forgatókönyv és számos új eszköz, is bevezetésre kerül. Többek között részegséget szimuláló szemüvegek, amik hatásosan segítik a bevonódást és az átélést.

 

A kissé provokatív, de mégis könnyed, ugyanakkora döntések súlyát is bemutató drámajáték stílusát a tanárok is üdvözlik. A visszajelzések szerint nagy szükség van erre az új típusú oktatásra, a kreatív témafelvetésre, amely ezáltal sok csatornát megnyit és mélyebb beszélgetéseket hoz felszínre.
A kampány nemcsak a közönség szeretetét élvezi, hanem kommunikációs szakmai körökben is szép eredményeket hozott. Az Ésszel Iszom program Badliy drámajátéka Prizma PR arany díjat nyert 2017-ben.

Share on print
Print
Share on email
Email