Test és jelek - mit történik a testünkkel, ha iszunk?

Mi tekinthető mértékletes alkoholfogyasztásnak?

A “mértékletes alkoholfogyasztás” fogalmára nincs egyértelmű definíció. Egyesek úgy határozzák meg, hogy ez olyan mértékű alkoholfogyasztás, mely nem okoz problémát sem az alkoholt fogyasztó személy, sem a társadalom számára. Mások úgy vélik, hogy ez az alkoholfogyasztásnak az a mértéke, mely az alkoholfogyasztás pozitívumait maximálisan kiaknázza anélkül, hogy lényegesen növelné a kockázatát.

Hogy közelebb kerüljünk a kérdés megválaszolásához, tekintsünk át néhány általános alapelvet, és vizsgáljuk meg, hogy azok mennyire illeszkednek adott élethelyzeteinkhez.

.
a mértékletes alkoholfogyasztás mindenki számára egyedi paramétereket jelent
 

Figyelembe kell vennünk, hogy minden ember másként reagál az alkoholra. Az is eltérő lehet, hogy mit értünk “egy ital” alatt, illetve a helyi szokások és kultúrák között is számos különbség lehet – amit egy országban mértékletes alkoholfogyasztásnak tekintenek, azt lehet, hogy egy másikban már nem.

Valójában a mértékletes alkoholfogyasztás mindenki számára egyedi paramétereket jelent, nemünk, egészségi állapotunk, életkorunk, életviteli sajátosságaink és az, hogy milyen gyógyszereket szedünk, mind-mind befolyásolják az alkohol szervezetünkre gyakorolt hatásait.

Talán a legjobban úgy ismerhetjük meg egyéni korlátainkat, ha konzultálunk orvosunkkal, és számításba véve az alkohol pozitív és negatív hatásait, az ő segítségével állapítjuk meg, hogy mennyi a számunkra ideális mennyiség – ha egyáltalán van ilyen.

Megosztás itt: print
Cikk nyomtatása
Megosztás itt: email
Cikk küldése