Gönczi Gábor és a nagyvadak

Igaz a legendás öt nagyvaddal élőben nem találkozott, Gönczi Gábor az RTL Klub Fókusz című magazinjának műsorvezetője, azért felejthetetlen élményekkel tért haza néhány éve Dél-afrikából.

Gönczi Gábor igazi világjáró hírében áll. Mielőtt a televíziózás belépett volna életébe, bankosként és zenészként is próbálkozott. A bankvilág szürke hétköznapjai elriasztották, a zenében – bár fanatikusan szerette -, nem akart mindent egy lapra feltenni, ezért inkább a sok izgalmat kínáló televíziós riporterkedés mellett döntött. Ez nem azt jelenti, hogy az elhivatott Queen rajongó életében a zenélés, a zene szeretete alább hagyott volna, amit mi sem bizonyít annál jobban, minthogy a gyerekkorában alapított zenekara a Smile, nemrég ünnepelte 18. születésnapját.

GoncziGabor.jpgGábor, aki a kezdetektől az RTL Klub Fókusz című műsorának riportereként, műsorvezetőjeként tevékenykedik, mára már bejárta a világot. Kalandos utazásai során rengeteg, izgalmas tényfeltáró műsort készített Dél-Amerikától Ázsiáig, amelyek igazán közel állnak kalandokat, kihívásokat kereső személyiségéhez. Utazásai során, a 2010-es Labdarúgó Világbajnokságnak otthont adó Dél-afrikai Köztársaságba is eljutott, ahol talán eddigi legmeglepőbb élményeivel gazdagodott. A hihetetlen történetekkel kicsipkézett utazás során olyan, külhonban élő magyarokkal találkozott, akik a földgolyó másik részén találták meg számításukat. „Sziasztok, könnyen idetaláltatok?” kérdezték Gábortól és csapatától, ami nem is lenne fura, ha valaki Budapestről indulva érkezne, mondjuk Balatonfüredre. „Egy 13 órás repülőút és több mint 10 ezer kilométer távolság megtétele után, a kérdés kicsit furcsán hangzott”– mondja Gábor.Annak ellenére, hogy a Dél-afrikai Köztársaság a világ egyik legveszélyesebb helye, vannak 

olyan területek, ahol mit sem érezni ebből. Ilyen a Benoni, amit a Los-Angeles-i luxus negyed után, Dél-afrika Bel Airjeként lehetne a legjobban jellemezni. Arról, hogy a bűnözés véletlenül se zavarja meg a leggazdagabbak békés-boldog világát, magas kőfal fölé tekert szögesdrótháló, családonkénti biztonsági szolgálat és folyamatosan járőröző rendőr gondoskodik. A Dél-afrikában élő közel 15 ezer magyar közül itt él Dicső József, aki mára az ország egyik legnagyobb vállalkozójává vált. A Pannónia nevű céget megalapító emigráns vállalata szinte minden terméket gyárt, amit csak el tudunk képzelni, a háztartási edényektől a rakétaalkatrészekig. A tehetős és végtelenül kedves vállalkozó, feleségével, Marikával él Dél-afrikában, amit már otthonuknak tekintenek. Gábor kalandjai a Dicső házaspár házából indultak Benoniból, ahol szinte ki sem fújták magukat, máris egy izgalmas program közepébe csöppentek. „Látogatásunk harmadik órájában már Dicső úr magánrepülőgépén, egy 30 éves Cessnán csücsültünk, egy álomszép tópart felé tartottunk, félórányira Benonitól” – meséli Gábor.

G6.jpg„Legnagyobb meglepetésünkre, velünk egy időben, egy másik gép is leszállt, előtte azonban csinált két dupla csavart, egy dugóhúzót és négy és fél átfordulást. Amikor földet ért, a pilóta: „Szia Józsikám”-mal köszönt. Liszkai László, Dél-afrika „Bessenyei Pétere”, évtizedeken át minden műrepülő versenyen indult, és többnyire meg is nyerte azokat. A két dúsgazdag magyar sosem találkozott a szülőhazában, azonban 13 ezer kilométerre a legjobb barátok lettek – immáron több mint 20 éve.

Gábor, a tematikus élményparkként működő Sun City-t, vagyis az Elveszett várost is felkereste. „Sun City hangulatát nem lehet eléggé kifejezően leírni, egyszerűen ezt látni kell – meséli élményeit. Az elképesztő méretek, a fényűzés és csillogás nem említhetők egy lapon azzal, amit európai szemmel megszoktunk. A fő látványosságok közé tartozik, a Las Vegas méltó ellenfelének kikiáltott kaszinó-negyed és egy, a hagyományos csillagos besorolással behatárolhatatlan luxusszálloda, melynek hatalmas mérete is lenyűgöző. A belső tereket márvány és kézzel készített perzsaszőnyegek armadája díszíti, a lakosztályokat hajdanán Michael Jackson és a hozzá hasonló hírességek tesztelték. A szállodához tartozó tengerpart fehér homokjával, fodros hullámaival ejti bűvöletbe a látogatót, aki eleinte hitetlenkedve veszi tudomásul a szálloda menedzserének kijelentését, hogy ebben a világban minden mesterséges. A rendkívül giccses díszítések valahogy mégsem váltják ki az ember ellenszenvét, még akkor sem, amikor a kaszinó centrum felé vezető úton ytong téglából épített sziklautánzatok mélyéről, magnó-oroszlánbőgést hallunk. Természetesen a műelefántok sem éppen élethűek, amint a kaszinóhoz vezető úton füstöt lehelnek a költekezni vágyó turistákra, de mindez mégsem zavaró.”

A „plasztikvilág” után Gábor a híres Big Five-ot is megnézhette. Nem véletlen – mondja –, nem járt még Afrikában, aki nem látta az öt leghíresebb nagyvadat. A Pilanberg vadaspark a legjobb hely arra, hogy a „nagy ötös”-t, az oroszlánt, a leopárdot, az orrszarvút, az elefántot, és a kafferbivalyt megleshessük. A Pest megye méretű egzotikus szafaripark ugyanis olyan vadlessel rendelkezik, ahonnan egy tó partjára nyílik kitűnő kilátás, ahol az inni járó nagyvadakat megcsodálhatjuk. „A vadlesről elvileg Afrika legexkluzívabb trópusi madarait és a szavannák híres fenevadjait lehet látni. Mi az egyórás ácsingózás alatt csak különlegesen szürke legyeket és a rájuk vadászó, közepes méretű verebeket láttunk, mert állítólag nem volt szerencsénk” – mosolyog Gábor. Aki megunja a várakozást, visszamehet a szobájába, ahol a tv-n keresztül (webkamerán), élőben nézheti a természetben zajló, sokszor az ember türelmét meghaladó, nyugodt eseményeket, vagy ellátogathat egy szafari túrára, ahol egy egész napon keresztül élvezheti a természet közelségét.

Gábor azonban megelégedett azzal, hogy a nagyvadakkal csak a hatalmas faragványok képében találkozott, hiszen így is egészen különleges élményeket élt át Dél-Afrikában. A hangulatot az is javította, hogy a vidám estéken bátran megihatott egy-két pohár sört, kipróbálhatta a helyi koktélkülönlegességeket, hiszen a távoli országban nem ő vezetett. Gábor ugyanis kifejezetten a mértéktartó alkoholfogyasztás híve, egy kortyot sem iszik, mielőtt autót vezetne.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése