Gianni és a Pizza Birra titka

Sokkal több, mint pizza és pasta – oszlatja el az olasz konyhával kapcsolatos sztereotípiákat Gianni Annoni, aki amellett, hogy tévés celebbé vált Magyarországon, egyben az olasz gasztronómia egyik nagykövetségének számító Pomo D’oro étterem tulajdonosa. – Higgyétek el, hogy az olasz gasztronómia azért terjedt el ennyire a világban, mert nagyon ragaszkodunk a tradíciókhoz, nagyon tudunk enni, és nagyon finomat. Ráadásul még mindig otthon főznek az anyák – magyarázza gesztikulálva, mennyire fontosak Olaszországban a különösen a legendás vasárnapi és ünnepi ebédhez kötődő, asztali tradíciók. Így aztán az éttermeknek nagyon oda kell figyelniük, ha versenyezni akarnak a nagymama főztjével – teszi hozzá, szenvedélyesen kifejtve azt, hogy a hagyományok, köztük a gasztronómiai hagyományok megőrzése és az idős emberek tisztelete nélkül semmilyen kultúra nem haladhat előre.

Gianni – aki elérte, hogy ma már szinte mindenki közeli ismerősének érezve, a keresztnevén szólítsa -, úgy tartja, hogy az olasz konyha változatosságának egyik alapja az, hogy a tenger és a tavak mellett ott vannak a hegyek, melyek mindegyike egészen másfajta és különlegesen ízletes alapanyagokat kínálva, tájegységenként változó tradíciók kialakulásához járult hozzá. Így született meg például a szardíniai kenyér: amikor a pásztorok a sziget belsejébe vitték az állatokat, este nem tudtak hazamenni. Ezért olyan kenyeret találtak ki, ami elsőre száraznak tűnik, de ha vizet kap, felpuhul és ízletes lesz. Az olasz konyha egyik alapjának tartott tésztából is többféle változat létezik, miközben az országot aszerint is fel lehet osztani, hogy az adott területen a tésztaféléket – többek között a spagettit, a különféle töltött tésztákat -, vagy a rizst részesítik előnyben. A házi tészta attól különlegesen ízletes, hogy nem 4, vagy 6 tojásos, hanem 10 tojásból készül. Egykoron ugyanis a földművelő paraszt volt otthon az úr, ő tartotta a zsebében, és ő osztotta szét a tojást. Nézte, miként készítik az asszonyok a tésztát és annyi tojást tört bele, amennyit jónak tartott. Az a tojás persze sárga volt, nem szürke, mint ma, mert a csirkék kukoricát kaptak, nem tápot. Ennek kapcsán mondja Gianni, hogy el kéne gondolkodni azon, merre tart ma a gasztronómia és mennyi értékét veszítünk el, pusztán kényelemből.

Persze rizsből is nagyon jól állunk – teszi hozzá: különösen Piemont, Pavia, Milánó és Velence környékén ehetünk fantasztikus rizsféleségeket. Az inkább száraz arborio a halételek tökéletes párosítása. A húsos, gombás ételekhez, pedig a krémesebb amantakatúra passzol, ami azt jelenti, hogy a rizs kiadja magából a keményítőt és ettől szinte folyékonnyá válik.

Az olasz konyha másik sajátossága, a szezonalitás, a frissen termő növények, friss alapanyagok felhasználása. A páratlan adottságú tájon olyan paradicsomok, zöldségek, finomfűszerek teremnek, amelyek abszolút meghatározzák a teljesen egyéni, mediterrán ízvilágot. A változatos földrajzi adottságok a helyi konyha változatosságában is visszatükröződnek. Az utazók által rendkívül kedvelt Toszkána például a vadak, a vörös húsok és a hüvelyes növények birodalma, ahol különleges fűszerek is megteremnek.

Gianni belvárosi éttermének neve: Trattoria Pomo D’oro, ami aranyalmát, egybe írva, pedig paradicsomot jelent. Ahogy mondja olyan vendéglátóhelyet akart létrehozni, ahol a vendégek a tradicionális olasz konyha, olasz alapanyagokból készült ízeit élvezhetik. Az álom megvalósult, több év sikere után, ősztől, már a felújított, még gazdagabb kínálatú Trattoria Pomo D’oro várja a vendégeket.

Gianni Annoni, ahogy mondja, mindent ételt szeret, ami ízletes és hozzá a csodálatos olasz, vagy az általa nagyra tartott magyar borok közül is szívesen választ egy pohárral. A bulik itala viszont, ahogy Olaszországban megszokott, nála is a sör. Amire szintén büszkék az olaszok, legyen szó a világos, a hagyományos, vagy éppen a dupla malátából készült italról. Ami például az egyik népszerű ital a fele Sprite, fele sörből készült Panache egyik komponense. Arról nem beszélve, hogy a sör a bulik, a focimeccsek tökéletes kiegészítőjeként a fogadások legendás tárgyává is vált: Na fogadjunk: Pizza birra! (Pizza és sör!) mondják a drukkerek, például akkor, amikor a saját csapatuk sikerére esküsznek.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése