Dél-afrikai Köztársaság országinfók*

Afrika legdélebbi országa, a Dél-afrikai Köztársaság a kontinens legfejlettebb állama. A külföldi beruházók számára már eddig is vonzó, képzett humán erőforrással és fejlett iparral rendelkező, viszonylag stabil ország felé folyamatosan nő a külföldi befektetők bizalma. Dél-afrika és az egész kontinens számára rendkívül nagy jelentőségű esemény a 2010-es labdarúgó világbajnokság megrendezése, már csak azért is, mert a VB-k történetében ez az első alkalom, hogy az afrikai kontinens ad otthont a rendezvénynek.

Államforma: szövetségi köztársaság

Állam és kormányfő: Jacob Zuma 2009. május 9. óta
Állam és kormányfő-helyettes: Kgalema Motlanthe

del-afrikai-koztarsasag.gifTerület: 1.219.900 km²

Népesség: 48 782 750 fő

Főváros: Pretoria

Nyelv: A lakosság 24%-a zulu, 18%-a xosa, 13%-a afrikaans, 9%-a sepedi, 8%-a angol, 8% setswana, 8% sesotho, 4%-a xitsonga, 8%-a egyéb nyelveket beszél.

Vallás: A Dél-afrikai Köztársaságban igen változatos vallási képet láthatunk. 12% cion keresztény, 8% karizmatikus, 7% római katolikus, 7% metodista, 7% református, 4% anglikán, 36% egyéb keresztény, 16% nem vallásos, csoporthoz tartozik.

Éghajlat: A Dél-afrikai Köztársaság éghajlata területileg eltér. Más képet mutat az ország tengerparti és mást a belső területein. Legnagyobb részén a szubtrópusi éghajlat uralkodik: meleg nappalok és hideg éjszakák jellemzik az időjárást. A csapadék mennyisége keletről nyugatra haladva csökken, általában nyáron esik több eső. Kivéve a mediterrán, fokföldi területeket. Az ország belső területein alig hullik csapadék, gyakoriak az aszályos időszakok.

Gazdaság, természeti kincsek: A Dél-afrikai Köztársaság a Föld ásványkincsekben leggazdagabb országai közé tartozik. Afrika legfejlettebb országa a világ aranytermelésének 45%-át adja. Emellett jelentős az ipari és ékszerészeti célra bányászott gyémánt mennyisége is. Jelentős a platina, vas, réz, vanádium, grafit és kőszén bányászat is. Kőolajból és földgázból viszont importra szorul az ország. Mezőgazdasági termelése jelentős. A főleg fehér nagybirtokosok kezében lévő farmokon a lakosság 13%-a dolgozik. A szeszélyes csapadékeloszlás miatt azonban a termelés kiszámíthatatlan, és a talajpusztulás is igen nagy problémát jelent. Főleg kukorica, búza, cukornádtermelés, és szarvasmarha- és juhtenyésztés a jellemző.

Fizetőeszköz: Rand, 1rand kb. 26 forint

Régiók: Az ország kilenc, önálló törvényhozással rendelkező tartományra oszlik. A tartományok összesen 52 önálló területre oszlanak.

Jelentős városok a fővároson kívül: Johannesburg, Fokváros, Bisho, Bloemfontein

Egészségügyi előírások: Az országba való utazáshoz nem szükséges védőoltás. Egyes területeken, pl. a Krüger Nemzeti Parkban maláriatabletta szedése ajánlott. Csak és kizárólag hibátlan védőzáras, palackozott vizet szabad fogyasztani, a vezetékes víz nem iható.

(Frissítve: 2010. április)

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése