Dél-afrika TOP 5 helyszíne

Sun City

Sun-City-Hotel-and-pool.jpgSun City hangulatát nem lehet szavakba foglalni: ezt egyszerűen látni kell. Az elképesztő méretek, a fényűzés és a csillogás, a luxust mindennap élvezők számára is kuriózumnak számít. A világ egyik legkülönlegesebb, kimondottan szórakoztatásra szakosodott városa, a Dél-afrikai fővárostól, Pretóriától mindössze 140 kilométerre található. A város a buja és egzotikus növényzet, a sivatagi oázishoz hasonló parkok sokasága mellett, számos látványosságot is kínál a kikapcsolódni vágyóknak. Az egyik kihagyhatatlan látnivaló az afrikai Las Vegasnak kikiáltott, négy szállodával, kaszinókkal, golf pályával rendelkező Lost City, vagyis az Elveszett város. Központjában a Palace of the Lost City elnevezésű szállodával, amelynek fényűzése mellett, a budapesti Parlament épületéhez hasonlítható mérete is lenyűgöző. Belső tereit márvány és kézzel készített perzsaszőnyegek armadája díszíti, a lakosztályokat hajdanán Michael Jackson és a hozzá hasonló nagyságok tesztelték. A vulkanikus hegyek ölelésében, mesterségesen létrehozott világban, a számtalan szórakozási lehetőség mellett, a saját szafaripark és a szállodához tartozó tengerpart fodros hullámai is elbűvölik a látogatókat.

Hluhluwe Nemzeti Park

06-rhinos-hluhluwe.jpgHa az utazó a Dél-afrikai Köztársaság vadvilágára kíváncsi, mindenképpen érdemes ellátogatni Afrika legrégebbi, 105 éves rezervátumába, a Hluhluwe Nemzeti Parkba, mely a második legnagyobb a Kruger Park után Afrikában. A park Zuluföld északi részén, 280 km-re Durban városától északra található, páratlan állat és növényvilággal a szívében. Aki a „Big Five”-ot nem akarja elmulasztani afrikai látogatása során, annak „kötelező” túra vezet ide, hiszen egyszerre van esély személyes találkozásra – vagyis inkább a távoli megszemlélésre – az öt afrikai nagyvad mindegyikével, az oroszlánnal, az orrszarvúval, az elefánttal, a leopárddal és a kafferbivallyal. Ráadásul a zsiráf, a gnú, a hiéna falkák, és az antilopcsordák is kedvelik a területet. A 96 000 hektáros természetvédelmi terület gyönyörű hegyvidéki környezetben található, kitűnően kiépített úthálózattal. A jó megközelíthetőség és a páratlanul gazdag élővilág garantálja azt, hogy a szafari kedvelők nem csalódnak, ha ellátogatnak a rezervátumba. Az élményeket csak tetézi, hogy a világon, egyedülálló módon itt, közel 1000 fehér orrszarvú is vígan éldegél, miközben a különleges környezet 350 egzotikus madárfajnak is otthont ad.

Durban

Durban-KwaZulu-Natal-province-South-Beach.jpgHa valaki betekintést szeretne nyerni egy igazi multikulturális város mindennapjaiba, annak nem is kell tovább gondolkodni: irány Durban! A városban ugyanis az őslakosok mellett ötszázezerre tehető az indiai lakosok száma, ami igen nagy szám, különösen, ha azt vesszük, hogy az egész fekete kontinensen mindössze egymillióan rendelkeznek indiai gyökerekkel. A sokszínűség a város építészetében és kulturális megjelenésében is érzékelhető, miközben a hangulatot az Indiai-óceán jelenléte is gazdagítja: a több kilométer hosszú, homokos tengerparton csodálatos szállodák lelkes dolgozói lesik az itt időzők minden kívánságát. Az egész évben 20 fok feletti tengervíz hőmérséklet a gyermekekkel érkezők számára is kellemes nyaralást biztosít, miközben az ingyenesen használható, tengerpartra épített luxus óriásmedencék is rendelkezésre állnak a környéken. Aki a lubickolás mellett a tengerek élővilágára is kíváncsi, annak a parton, a föld alatt kiépített, hatalmas akváriumban a helye, ahol a déli tengerek egzotikus élővilágában gyönyörködhetnek. Az egzotikumos élményeket fokozza, hogy a közelben, egy kígyó- és krokodilfarmra is ellátogathatunk, ahol a világ legfélelmetesebb hüllőfajtáit láthatjuk karnyújtásnyi közelségből. A borzongás után, a közeli vidámparkban oldhatjuk a hangulatot, amihez rövid sétával juthatunk el.

Zululand

zululand.jpgA Durban városától északkeletre fekvő Zuluföldön, az őslakosok házai, használati tárgyai eredeti szépségükben maradtak fenn az utókor számára. A hegyekkel tarkított vidéken elhelyezkedő kunyhók egy-egy zulu család területét mutatják be. A legmagasabb ponton mindig a családfő háza áll, két oldalt pedig feleségeinek házai zárják a kört. Az építmények között, jellegzetes módon, középen vastag faágakkal elkerítve, tartják az állatokat. A hegyek lábánál, az a több száz évvel ezelőtti látvány elevenedik meg, amikor a sebes vizű folyó sodrásában asszonyok mosnak a kövek között. Az ehhez hasonló folklórt keresőknek, azonban már mélyen be kell hatolniuk Zuluföld távol eső részeire, ugyanis a globalizáció polipkarjai már ide is elértek: a nagyvároshoz közeli települések lakói már nem a tradíciók szerint építik házaikat, élik életüket. Megéri azonban a hosszabb utazás, az ősi Zulu földre, amelynek híres királyai, Shaka, Dingane és Cetshwayo – amint arról az itt található emlékművek is tanúskodnak -, véres csatáikkal, kitörölhetetlenül beírták nevüket a történelembe.

Fokváros

cape_town1.jpgA már földrajzi elhelyezkedésében is különleges, az Atlanti- és India-óceán találkozásánál, Afrika legdélebbi csücskében fekvő Cape Town, azaz Fokváros, a Dél-afrikai Köztársaság legszebb városa. Az amerikai, afrikai, karibi és európai kultúrák egyvelegeként élő városban minden átmenet nélkül ér össze a legfejlettebb a nyugati, és az elmaradott harmadik világ. Az ország legfőbb turisztikai központjában, a szemet gyönyörködtető tájak mellett bőven akadnak látnivalók. Ilyen a nagy múltú kikötő, és a libegővel meghódítható, 1086 méter magas – Dél-afrika szimbólumaként is ismert – Tábla-hegység. Siklóval közelíthetjük meg a Jóreménység rezervátumban található kastélyt és a Stellenbosch egyetemet, amelyek megtekintése után mindenképpen érdemes ellátogatni a közeli Champ-öbölbe is, ahol a térség legkülönlegesebb, hatalmas bumeráng alakú, hófehér homokos strandja található. Az 1652-ben Jan van Riebeeck által alapított városban, számos történelmi épületkülönlegesség is gondoskodik az egész napos látnivalókról. A városnézés és a bátrabbak által megejtett fehércápa-les után, biztosan jólesik a kikapcsolódás, amihez kiváló lehetőség, hogy az elegáns éttermekben a Dél-afrikai gasztronómiával és ízletes helyi borvidékeken termelt borokkal ismerkedhetünk meg. Aki a Tábla-öböl partján lévő, a városközponttól mindössze 25 kilométerre fekvő, csodálatos Bloubergstrandról (kékhegystrand) végignézett naplemente és a vacsora után még további élményekre vágyik, annak a Jel-hegyre szervezett programokat sem szabad kihagyni, ahonnan a világörökség részét képező Tábla-hegység felett pompázó, jellegzetes afrikai égboltot lehet megcsodálni a nyugovóra térés előtt.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése