Csehország Top5

Kutná Hora

Kutna HoraCsehországi tartózkodásunk során kellemes kiruccanást tehetünk Kutná Horába. Az 1996 óta az UNESCO-világörökség részét képező város történelmi központja kis területre koncentrálódik, gyalog is könnyen bejárható. A cseh főváros egykori legnagyobb riválisa, Bohémia második legfontosabb városa volt. Meghatározó szerepét a XIII. századtól folyó ezüstbányászatnak köszönheti. Festőiségben vetekszik Prágával, a folytonos rivalizálás épületein is érződik. Több fontos prágai építménynek megvan a maga Kutná Hora-i mása. A Szent Borbála-katedrálist például 1388-ban kezdték építeni, szinte a Szent Vitus-székesegyházzal egy időben. A központtól kicsit távolabb található Kutná Hora másik nevezetessége, a morbid látványosságnak számító Csontkápolna. A gótikus eredetű, de barokk stílusban átépített temetőkápolna alagsorában egy csonttárat találunk, ahol emberi koponyákból, csontokból készített girlandok, piramisok, csillárok veszik körül az idelátogatót.

A Cseh Paradicsom

Hruba SkalaÍgy hívják a fővárostól nem egészen száz kilométerre fekvő, Jicín, Turnov és Mnichovo Hradiště háromszögben elterülő vidéket, ahol mély kanyonok és sziklatornyok természetes labirintusaiban élvezhetjük a természet szépségeit. A területet átszelő 400-500 méteres dombok láncolatát várromok, vízesések, tavak és üdülőtelepek gazdagítják. Kiváló célpont lehet a Hrubá Skála-kastély, melynek közelében található az úgynevezett Egérlyuk, ami a helyiek számára is az egyik legkedveltebb kirándulóhely. Környékén több mint 300 kilométeres turistaút van kiépítve, ahol biciklivel és gyalog is hatalmas túrákat lehet tenni. Nevét onnan kapta, hogy a kastélytól indulva, az út elején két szikla között keletkezett lyukon kell átpréselni magunkat. Az Egérlyuk dombjaira felérve mindig új szögből láthatjuk a közeli kastélyt, amely szinte minden hétvégén esküvőknek ad otthont.

Sörtúraállomások

PlzenCsehországi kiruccanás nem létezhet egy kiadós sörözés nélkül! Sőt szervezhetünk sörtúrákat is. Az országban több sörgyár is megtekinthető, de az óriás gyárak mellet, szinte minden településnek megvan a maga serfőzdéje. Az itt érlelt söröket gyakran be sem palackozzák, csak a helyiek fogyasztják. Csehországban mindenki sör-hazafi! Külföldi söröket ugyan néhol lehet kapni, de ezeket mondhatni csak dísznek tartják a polcokon. Az egyes régiók lakosai a saját söreik elkötelezettjei, így egy igazi patriótánál nemhogy külföldi, de még más vidék söre sem jöhet szóba! Prágától délnyugatra találjuk a cseh sörgyártás egyik legfontosabb városát: Pilzent. Az 1295-ben alapított település a múlt század közepe óta fejlődött ipari várossá. Pilzen központja a Köztársaság tér. Reneszánsz, barokk és neogótikus homlokzatú épületek díszítik ezt a hangulatos teret, melynek közepén emelkedik a Szent Bertalan-székesegyház. A háromhajós templom főoltárán áll az 1390-ben faragott Pilzeni Madonna, tornyából szemügyre vehetjük Pilzent és környékét. A turisták többségét természetesen a világhírű sörgyár érdekli a leginkább. Miután megváltottuk belépőjegyünket, a több nyelven is biztosított idegenvezetés keretében a Pilsner Urquell sör, valamint a sörgyár történetével ismerkedhetünk, a gyár területén pedig az ízletes nedű előállításának kulisszatitkaiba leshetünk be. A hűvös érlelőpincékben a sörgyár hordóiból csapra vert jéghideg sörből kóstolót is tartanak, hogy megízlelhessük az eredeti pilzenit, melynek kesernyés zamatát az itt fellelhető különleges összetételű víz, a Zatec-i komló, és az érlelés hosszú folyamata biztosítja.

Fürdővárosok

PodebradyA fürdővárosok fontos részét képezik a cseh kultúrának, nem véletlen, hogy a kis fürdővárosok rendszeresen beleszövődnek a nagy cseh írók regényeibe. A magyarázat egyszerű: az ország területén található ásványi forrásokat a XV. század óta használják gyógyításra. A gyógyfürdőket a művészetek jeles képviselői is előszeretettel látogatták: Goethe, Schiller, Chopin, Beethoven és Wagner mind megfordultak ezeken a csendes, pihenésre tökéletesen alkalmas településeken. A gyógyfürdők a XIX. században élték virágkorukat, ekkor váltak a társadalmi és a kulturális élet központjaivá. A cseh fürdőkultúra kicsit más, mint a mienk. A legtöbb helyen az iszapos kádaké a főszerep, ahol a fürdővendégek nyakig iszapba burkolva pihennek, és közben gyógyulnak. Ez az iszap főleg ízületi és mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas.

Prága

PrágaVégül, de nem utolsósorban, hiszen annak ellenére, hogy Csehországban rengeteg a látnivaló, a legtöbb utazó mégis Prágát keresi fel. A tornyok, a hidak és az aranyváros elnevezés természetesen ezt indokolja is. Az évezredesnél is hosszabb történeti és építészeti fejlődés, valamint természeti adottságai miatt a Moldva folyó partján elterülő város valóban unikumnak számít a nagyvilágban. A magyar látogatók komfortérzetét az is erősítheti, hogy fekvése és elrendezése szinte azonos Budapestével, a várost kettészelő folyó egyik oldalán a Vár, a másik felén az óváros terül el – ezt köti össze a híres Károly híd. Legyen a szállásunk akár a városközpontban, akár annak peremén, a tömegközlekedés kiválóan működik, bárhová egyszerűen el lehet jutni a kiterjedt villamos- és metróhálózattal. Ha több időnk van felfedezni Prágát, hatalmas sétákat is tehetünk, hiszen így talán könnyebb befogadni a megannyi látnivalót, mert csak a központban közel 2300 műemléket és 11 nemzeti kulturális ereklyét tartanak számon.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése