Csehország országinfók*

A Cseh Köztársaság az Európai Unió, a NATO és az ENSZ tagjaként Közép-Európa egyik meghatározó állama. Kelet felől Szlovákiával, északról Lengyelországgal, nyugatról Németországgal, délről Ausztriával határos. A Cseh Köztársaság három történelmi régióra osztható: a történelmi Csehországra, Morvaországra és Cseh-Sziléziára, amelyek már réges-rég együtt fejlődnek.

Csehország térképeÁllamforma: parlamentáris köztársaság

Államfő: Václav Klaus
Kormányfő:
Petr Nečas

Területe: 78 866 km²
(15 000 km²-rel kisebb Magyarországnál)
Az ország a magyar megyékhez hasonlatos 14 kerületre (kraj) van osztva.

Népesség: 10 474 607 fő (2009)

Az országot 94%-ban csehek lakják. A szlovákok aránya 2 százalék. A maradék 4 százalék a lengyel, német, morva, magyar, roma és más nemzetiségű lakosok közül kerül ki. A magyarok száma mintegy 15 000 fő.

Főváros: Prága

Hivatalos nyelv: a cseh, de a déli országrészeken a szlovák nyelvet is beszélik.

Legjelentősebb városok: Prága, Pilsen, Krumlov, Brno, Olomouc (Olmütz), České Budějovice.

Gazdaság: A közép-kelet-európai államok közül a Cseh Köztársaság az egyik legfejlettebb. Ez jól látható a cseh gazdaság mérőszámaiból is, amelyek dinamikus, folyamatos növekedést mutatnak. A GDP 2008-ban 217 077 millió dollár volt az IMF adatai szerint. A hivatalos fizetőeszköz a cseh korona. Egy korona kb. 11 forintot ér.

Éghajlat: Csehország éghajlata kontinentális. Az évi középhőmérséklet 8 °C. A februári középhőmérséklet 0,5 °C, a júniusi 18,6 °C, míg a júliusi 20 °C.

(*Frissítve: 2010. augusztus)

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése