Anglia országinfók*

Anglia, a Brit-sziget legismertebb és egyben az Egyesült Királyság legtöbb lakosú és legnagyobb területű országa is. Az országot északról Skócia és Wales határolja, a többi oldalról, az Atlanti-óceán és az Északi tenger. Legnagyobb városa, mely egyben az Egyesült Királyság fővárosa is, London.

ukmap.jpgÁllamforma: alkotmányos monarchia
Uralkodó: II. Erzsébet brit királynő

Fővárosa: London

Az ország területe: 130 395 km²

Népesség: 50 431 700

Népsűrűség: 377 fő/km²

Éghajlata: Anglia a mérsékelt éghajlati övben fekszik, azonban jellemzően csapadékos óceáni az éghajlata, melyre jelentős hatást gyakorol a Golf áramlat. Általában magas páratartalom és ennek következtében intenzív a ködképződés. Rendszerint hűvös a nyár és viszonylag enyhe a tél, az időjárás változékony, csapadékos. A déli partok mentén a legmagasabb napsütéses órák száma, ami elérheti az évi 1750 órás átlagot.

Nyelv: államnyelv az angol

Időeltolódás: -1 óra

Vallás:

  • anglikán: 31,5 millió fő
  • római kat.: 5 millió fő
  • muszlim: 1,6 millió fő
  • metodista: 1,4 millió fő
  • zsidó: 0,4 millió fő
  • szikh: 0.18 millió fő
  • hindu: 0,14 millió fő

Gazdaság: Az Egyesült Királyság a világ vezető kereskedelmi és pénzügyi nagyhatalmai között szerepel. A mezőgazdaság kiemelt és nagyon eredményes iparága az országnak. A feldolgozóipar jelentős ágazatai: autógyártás, repülőgyártás, elektronika, számítástechnikai ipar, háztartási gépek gyártása, textil- és ruhaipar, vegyipar. Az elsődleges energiahordozók, mint a szén és az olaj a gazdaság főbb bevételi forrásai, de a legtöbb tőke mégis a biztosítási és bankszektorból érkezik.

Régiók: Anglia területileg jelenleg 48 ceremoniális megyére van felosztva. Számuk igen gyakran változik, de ezeket találhatjuk meg a legtöbb mai térképen. A megyék nem azonosak Anglia történelmi megyéivel. A legutóbbi felosztás 1997-ben történt. A megyék mindegyikébe a korona delegál képviselőt, melyet Lord-Lieutenant-nak neveznek.

Legjelentősebb városok: London (7 700 000 lakos), Leeds (761 100 lakos), Manchester (458 100 lakos), Liverpool (435 500 lakos) és a világhíres egyetemi város, Oxford (151 000 lakos).

(Frissítve: 2009. november)

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése