Amerikai Egyesült Államok országinfók*

Az Amerikai Egyesült Államok, angolul: United States of America, rövidebb és leggyakrabban használt nevén az USA, az észak-amerikai kontinens középső részén terül el. Nyugatról a Csendes-óceán, keletről az Atlanti-óceán határolja. Északon Kanadával, délen Mexikóval határos a hatalmas területű ország.

usa.gifÁllamforma: elnöki szövetségi köztársaság
Elnök: Barack Obama
Alelnök: Joe Biden

Területe: 9 826 631 km²

Népesség: 305 671 000 fő

Főváros: Washigton D. C.

Nyelv: hivatalos nyelv az angol és a spanyol

Vallás: a vallási megoszlás igen változatos az USA-ban: a lakosság 49%-a protestáns, római katolikus 22%, ortodox keresztény 2%, mormon 5%, muszlim 2%, zsidó 1,5%, felekezeten kívüli 1,5%.

Éghajlat: Az ország hatalmas területének megfelelően a USA éghajlata igen változatosan alakul. A legdélibb Floridai területeken és Hawaii-n trópusi, az ország nyugati területein az éghajlat nedves óceáni. Az északi területeken a kontinentális, a déli országrészeken a szubtrópusi klíma a legjellemzőbb.

Természeti kincsek: feketekőszén (jellemzően az Öt-tó vidékén és az Appalache-hegységben bányászott), uránérc, kőolaj, földgáz (Mexikói-öböl partján, Texasban és Kaliforniában található), ezen kívül nagy mennyiségben folyik kősó, kén, foszfát, vasérc kitermelés is.

Gazdaság: Az Egyesült Államok gazdasága a Föld országai közül a legnagyobb és legkiemelkedőbb. Éves GDP-je kb. 14 500 milliárd amerikai dollár, ami az egész világ GDP-jének, valamivel több, mint egyötöde. Világgazdasági befolyása leginkább az első világháború után nőtt meg. Bár gazdaságilag, katonailag továbbra is szuperhatalomnak titulálható, hegemón szerepét már elvesztette, a folyamatosan óriási lendülettel növekvő, főleg kínai gazdaságnak köszönhetően. A gazdaság motorja a pénzügyi szektor hihetetlen potenciálja, a bányászat az energiagazdaság, mezőgazdaság, turizmus és a feldolgozóipar. Fontos megemlíteni a fejlett űrkutatást, mely területen a jelenlegi kínai és egyéb űrprogramok még nem rúghatnak labdába, és amely nagy mértékben járul hozzá az USA világszerte meghatározó szerepéhez.

Régiók: Az USA ötven tagállamból és az egyik államhoz sem tartozó, Szövetségi Területből, a fővárosból Washington D.C.-ből áll. Az államok bizonyos mértékű szuverenitással, önálló döntéshozatali lehetőséggel, saját kormányzóval is rendelkeznek, a fontosabb államügyeket azonban, szövetségi szinten szabályozzák. A legnagyobb város New York City (8 150 000 lakos).

További jelentős városok: Los Angeles (3 900 000 fő), Chicago ( 2 820 000 fő), Houston (2 100 000 fő). Ha az agglomerációt is számoljuk. New York 20 millió, Los Angeles 18 millió, Chicago 10 millió fős lakossággal büszkélkedhet.

(Frissítve: 2010. február)

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése