Terhesség

Az alkoholfogyasztás a terhesség ideje alatt kerülendő – még kis mennyiségben is.

A terhes nők számára az alkoholfogyasztás nem javasolt, vagy mielőtt alkoholt innának, konzultálniuk kell orvosukkal és védőnőjükkel.
Amikor a várandós nő alkoholt fogyaszt, az alkohol a vérkeringésén keresztül a méhlepénybe, majd azon át a magzat vérkeringésébe jut.

Ez negatív hatással lehet a magzat fejlődésére, és kiváltó oka lehet az ún. magzati alkohol spektrum rendellenességnek. Ez számos születési rendellenességet okozhat, beleértve a magzati alkohol szindrómát.

A magzati alkohol szindrómában szenvedő személyeknél arci elváltozás, növekedési rendellenesség és/vagy agykárosodás fordulhat elő.

A terhesség alatti alkoholfogyasztáshoz köthető további betegségek a szív- és veseelégtelenség, a hallás és látásromlás, a nyúlajak, az agyi fejlődés visszamaradása és a központi idegrendszer működési rendellenessége.

Egyes tanulmányok szerint a kis mértékű terhesség alatti alkoholfogyasztás nincs negatív hatással a magzat fejlődésére. Azonban az orvostudomány szempontjából nincs még hivatalos álláspont arra vonatkozóan, hogy mi tekinthető kis mértékű terhesség alatti alkoholfogyasztásnak. Az alkoholfogyasztás a terhesség bármely szakaszában károsan befolyásolhatja a magzat agyi fejlődését.

Egyes tanulmányok szerint a túlzott alkoholfogyasztás terméketlenséget okozhat, főként a 30 év feletti nők esetében.

Az apa túlzott alkoholfogyasztása az utódnál okozhat bizonyos rendellenességeket, például érrendszeri problémákat, alacsony születési súlyt és immunrendszeri problémákat.

Ismerd meg egy hazai szakember véleményét is. Nézd meg szakértőnk videóüzenetét! Itt >>
További információ a magzati alkohol szindrómáról ide kattintva olvasható
Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése