Daganatos megbetegedések

Az alkohol a daganatos megbetegedések bizonyos fajtáinak kialakulásához is hozzájárulhat.

Számos tényező hatással van a rák kialakulásának kockázatára, beleértve a genetikai, az étrendi, az életmódbeli és a környezeti tényezőket.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy az alkohol hozzájárulhat bizonyos rákos megbetegedések kialakulásához. Például a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) arra a megállapításra jutott, hogy a szájüregi, a garat, a gége, a nyelőcső, a vastagbél, a mell és a máj dagabatos megbetegedése oksági viszonyban áll az alkoholfogyasztással, és az elfogyasztott alkohol mennyiség növelése a kockázatot is növeli.

Az alkohol a rák más fajtáival is összefüggésben lehet, beleértve a tüdő, a gyomor, a hasnyálmirigy és a méhtest-rákot.

Másfelől, egyes tanulmányok szerint a mértékletes alkoholfogyasztás csökkentheti a húgyhólyag, a vese, a petefészek és a prosztata esetén a rákos megbetegedések, valamint a non-Hodgkin lomfóma kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére nem javasolt, hogy valaki bármilyen lehetséges pozitív egészségügyi hatás reményében fogyasszon alkoholt.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése