Cukorbetegség

A cukorbetegségben szenvedőknek rendívül körültekintőnek kell lenniük az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

Az elfogyasztott mennyiség és egyéb tényezők függvényében az alkohol a vércukorszint emelkedését vagy épp csökkenését idézheti elő. Néhány cukorbetegnél a túlzott mértékű alkoholbevitel következtében a vércukorszint akár veszélyes szintre eshet.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség (American Diabetes Association) szerint a mértékletes alkoholfogyasztás (mely férfiak számára maximum napi két pohár, hölgyek számára maximum napi egy pohár ital elfogyasztását jelenti) egyes cukorbetegeknél megengedhető – feltéve, hogy orvosuk is engedélyezi.

Vannak cukorbetegek, akiknek azonban egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztaniuk, mert az csak ronthat az állapotukon. Például azoknak a cukorbetegeknek, akiknek magas a triglicerid szintje (ami egy bizonyos zsírfajta a vérben), nem szabad alkoholt fogyasztaniuk, mert az csökkenti a máj azon képességét, hogy megtisztítsa a véráramot a zsírtól.

Az alkoholfogyasztás akadályozhatja a diabétesz kezelésére alkalmazott gyógyszerek megfelelő hatását, amely súlyos vércukorszint ingadozást idézhet elő.

Az alkohol és a cukorbetegség
Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak enyhe védő hatása lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben. Más tanulmányok szerint ugyanakkor, néhány 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynél még az enyhe alkoholfogyasztás is túlzottan alacsony vércukorszintet okozhat.
Hasnyálmirigy-gyulladás
A hasnyálmirigy-gyulladás a cukorbetegséggel összefüggő egészségügyi probléma. Hosszas, komoly alkoholfogyasztás hozzájárulhat a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához, ami pedig cukorbetegséghez vezethet.
Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése