Agyvérzés

Az alkoholfogyasztás egyaránt növelheti, vagy csökkentheti az agyvérzés esélyét.

Agyvérzés akkor következik be, amikor az agy vérellátása megakad. Ennek következtében károsodnak, akár pusztulnak az agysejtek, ami bénuláshoz (mind fizikai, mind szellemi értelemben), sőt akár halálhoz is vezethet.

Az alkoholfogyasztás és az agyvérzés közötti kapcsolat összetett. A túlzott alkoholfogyasztás növeli az agyvérzés kockázatát, ugyanakkor a mértékletes alkoholfogyasztás csökkenthet is bizonyos kockázati tényezőket.

A nagymértékű vagy túlzott alkoholfogyasztás megemelheti a vérnyomást. Kutatási eredmények arra utalnak, hogy ez növeli az agyvérzés kockázatát.

Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás akár bizonyos fokú védelmet is jelenthet az agyvérzéssel szemben azáltal, hogy növeli a magas sűrűségű lipoprotein (amit úgy is ismerhetünk, mint ‘HDL’ vagy ‘jó koleszterin’) szintet a vérben, illetve javítja annak vérrög képződést gátló tulajdonságát.

Share on print
Cikk nyomtatása
Share on email
Cikk küldése