A dolgozó nő

Ahogy a társas szerepek változnak, a nők egyre inkább a férfiakéhoz hasonló életmódot és alkoholfogyasztási szokásokat vesznek fel.

Hagyományosan a férfiak több alkoholt fogyasztanak minden olyan társadalomban, ahol jellemző az alkoholfogyasztás. Azonban sok társadalomban az elmúlt évtizedekben egyre inkább csökkent ez a különbség a két nem között. 
A nők alkoholfogyasztásának növekvő mértéke összefüggésben állhat azzal, hogy napjainkban egyre több olyan társadalmi szerepet töltenek be, melyek korábban hagyományosan férfi szerepek voltak. Mint például a felsőfokú tanulmányok folytatása, karrierépítés, nagyobb pénzügyi felelősség a családjuk életében, komoly felelősséggel járó munkakör stb. Ahogy a szerepek változnak, a nők egyre inkább a férfiakéhoz hasonló életmódot és alkoholfogyasztási szokásokat vesznek fel. 
A férfiak és a nők körében egyaránt kimutatták, hogy több alkoholt fogyasztanak, ahogy a jövedelmük nő. Amerikai tanulmányok szerint azok a nők, akik az átlagosnál több alkoholt isznak, valószínűbben egyedülállók vagy elváltak, gyermektelenek, magasan képzettek, s jellegzetesen férfi dominanciájú foglalkozásokban dolgoznak. Az Egyesült Királyságból származó kutatások hasonló eredményekről számolnak be. Ez azt jelenti, hogy a sikeres, független, modern nők gyakran többet isznak, mint anyáik vagy nagyanyáik tették. 
Amikor egy nő kollégákkal vagy üzletfelekkel elfogyaszt egy italt, figyelembe kell vennie, hogy a női szervezet másként reagál az alkoholra, mint a férfiaké. Egy nő soha ne akarjon az ivásban vetekedni a férfiakkal, mert az alkohol az ő testére másként hat. Ha az üzleti találkozó alkalmával alkoholt fogyasztunk, fontos, hogy mindig együnk is mellé valamit, és igyunk sok alkoholmentes folyadékot is.
A legtöbb ember számára – férfiaknak és nőknek egyaránt – a mértékletes alkoholfogyasztás egy kellemes, pozitív élményt jelent. Fontos, hogy ismerjük saját korlátainkat, és konzultáljunk előzetesen orvosunkkal arról, hogy milyen keretek között fogyasszunk alkoholt.

Munkavállalói alkoholfogyasztási szabályzatok

z Ön munkáltatójánál van érvényben alkoholfogyasztási szabályzat? 
Számos országban a kormány támogatja a munkaadókat, hogy világos irányelveket, szabályzatokat fogalmazzanak meg az alkohollal kapcsolatban, és a legtöbb munkáltató él is ezzel. 
Korábban voltak olyan munkakörök, ahol elfogadott volt meginni egy italt ebédidőben, de napjainkban a munkáltatók általános gyakorlata, hogy tiltják az alkoholfogyasztást a munkaidő során. Emellett esetenként azt is meghatározzák, hogy mekkora lehet munkavállalóik maximális véralkoholszintje munkaidőben. Így ha valaki előző éjjel túl sokat ivott, előfordulhat, hogy másnap a munkahelyén a véralkoholszintje még meghaladja a megengedett értéket, s így az állását teszi kockára.
Bizonyos hivatások esetében az alkoholfogyasztás munkaidőben teljességgel összeegyeztethetetlen. Nagyon sok munkáltató a zéró tolerancia elvét alkalmazza, vagyis ragaszkodhatnak hozzá, hogy munkatársaik vérében a legcsekélyebb mennyiségű alkohol sem lehet munkaidőben. Azok, akik abból élnek, hogy gépeket vezetnek vagy működtetnek, tapasztalhatják, hogy az alkohollal kapcsolatos jogszabályok is igen szigorúak, s a legkisebb szabálytalanság törvénysértést jelenthet. Az egészségügyi dolgozókra, a rendőrökre, a fegyveres erőkre, a gyermekekre vigyázó szakemberekre, és néhány egyéb foglalkozásban dolgozókra különösen szigorú alkohollal kapcsolatos előírások vonatkoznak.

A vendéglátóipar speciális terület

Számos férfi és nő dolgozik olyan munkahelyen, ahol alkoholos italokat szolgálnak fel. 
A vendéglátó-ipari karrier nagyszerű, de sokszor komoly kihívást jelent. Néha nemet kell mondani a vendégnek, még akkor is, ha az ellenére van. 
A vendéglátásban dolgozóknak külön felkészítést kell kapniuk arra, hogyan kezeljenek ittas és/vagy agresszív vendégeket, illetve ilyen jellegű szituációkat. Ha egyedül nem tudjuk kezelni az ilyen helyzeteket, mindenképpen vonjuk be a vezetőséget, vagy ha szükséges, a hatóságot is.

Nézd meg mit mond a szakértő a munkahelyi alkoholfogyasztásról!

Megosztás itt: print
Cikk nyomtatása
Megosztás itt: email
Cikk küldése